AddToAny

Må gjøre mer for å trygge tilgangen på mat i krise

Må gjøre mer for å trygge tilgangen på mat i krise
Det er ikke tilfeldig at det ble lengre kø i kassa i matbutikkene akkurat da Norge ble korona-stengt.
Når krisen rammer, prioriterer vi mennesker de nære ting først. Familien og de nærmeste vennene, men også de helt grunnleggende tingene vi trenger i hverdagen - som tilgang på mat å spise. Og hva hvis krisen gjør at tilgangen på mat blir begrenset?
Vi har en trygg og stabil tilgang på sunn og god mat i Norge. På en indeks fra The Economist Intelligence Unit som rangerer 113 land etter matens pris, tilgjengelighet, kvalitet og trygghet, kommer Norge på 5. plass.
Men at vi er i verdenstoppen i hverdagen betyr ikke at det nødvendigvis er slik i en krise. Svært alvorlige kriser kan ramme Norge og verden, og de kan ramme tilgangen på mat.

NORGE ER ET AV DE landene som produserer lavest andel av maten som spises, innenlands. Med en selvforsyningsgrad på om lag 40 prosent, er vi særlig utsatt for et ustabilt verdensmarked.
Hva hvis en internasjonal avlingssvikt som rammer store andeler av verdens kornprodusenter samtidig? Eller en atomulykke i et av våre naboland som treffer både avlinger og dyr på beite i både Norge og andre land. Eller en dyre- eller fiskesykdom som fører til masseslakt av dyr eller fisk som egentlig skulle vært mat for folk. Alle disse krisene
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

Trodde du at arbeiderklassen her til lands var død og begravet? At den har reist til Kina og Øst-Europa med enveisbillett? Nei, sånn er det ikke.
NNN-arbeideren 27.03.2021
Nortura Hærland ligger ikke langt fra svenskegrensa og har mange arbeidstakere fra nabolandet. De er dagpendlere, har det litt stritt akkurat nå, men stortrives på jobben likevel.
NNN-arbeideren 27.03.2021
NNN-arbeideren 27.03.2021
Hans-Christian Gabrielsen vil etterlate seg et tomrom som blir vanskelig å fylle. Vår oppgave blir å føre hans arv videre.
NNN-arbeideren 27.03.2021
- Er'u blitt vaksinert? spør naboen, med en lett vibrerende stemme. Han kommer rett fra butikken, med det lyseblå munnbindet under haka og fire pils og en pizza i den grønne kiwi-posen.
NNN-arbeideren 27.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt