AddToAny

Litium når BMSen ikke «fikser alt» - kald båt og varm dynamo

Jeg er en vanlig båteier, med en vanlig båt, med helt alminnelige båtproblemer. I løpet av mine snart 25 år som båtjournalist har strøm (i tillegg til dass) vært et kontinuerlig tilbakevendende tema - og kilde til bekymring.
I en verden som besto av blybatterier og Jon Winges bok «Strøm ombord» gikk det an, selv for en som ikke vet en dritt om strøm, å få svart-hvite svar med to streker under av eksperter som avdøde «Mr. Ladac», Paul Rosenquist.

BMS hele løsningen?

Så kom litium. Eller LiFePO4. Det var revolusjonerende, mente de fleste jeg snakket med. Hadde man et batteri på 125 Ah, så hadde man 125 Ah og ikke halvparten. At det også var vekt- og plassbesparende kunne selv jeg skjønne, og best av alt: I løpet av bare en time eller to med motoren i gang så ville et LiFePO4-batteri være fulladet igjen, fordi batteriet hadde så lav indre motstand. Det siste skjønte jeg ikke, men jeg konstaterte gjennom egen bruk at dette fungerte utmerket. Ette

Les mer

Flere saker fra Båtmagasinet

Svenske Nimbus Group AB og norske Pascal Technologies og Evoy har inngått et samarbeid om å utvikle en ny fritidsbåt med elmotor og akseptabel rekkevidde.
Båtmagasinet 05.06.2023
Forventningene var skyhøye da utleieselskapet Canal Boats i 2020 investerte i seks helelektriske Greenline, to 33-fotere og fire 39-fotere med base i Porsgrunn for utleie til ferieopplevelse i Telemarkskanalen.
Båtmagasinet 02.06.2023
Se tidskoder for de ulike innslagene: 01:09 - Håøya slår an blant båtfolket, blant annet grunnet geitebonde Helge Haugen som i fjor ble Norgesmester i honning. 03:01 - Intervju med Thomas Edvardsen fra Oslo Marineservice ved Skedsmokorset.
Båtmagasinet 01.06.2023
Heder og ære til både Båtmagasinet og Seilmagasinet på Fagpressens Prisfest for vårt omfattende prosjekt Testguide, Europas største og mest omfattende samling av båttester, som ble lansert tidligere i år.
Båtmagasinet 01.06.2023
Lars H. Lindén er en av Nordens mest erfarne båtjournalister og har gjennom sin karriere testet over 1000 båter. Ikke alle båtene kom fra det med livet i behold.
Båtmagasinet 01.06.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt