AddToAny

Lengsel etter en stolt pappa

Å miste seg selv kan bli resultatet hvis man ikke ble anerkjent av foreldrene. Det skriver psykiater Tormod Huseby om i boka Er du stolt av meg, pappa?
- Avvisningsfrykten er sterk hos mange av pasientene mine. Jeg hadde nettopp en pasient her, som fant ut at hun i stor grad behaget faren i oppveksten. Når hun merket at faren begynte å bli sint, prøvde hun å behage ham. Jeg kan merke at noen mennesker er som váre dyr, redde for kritikk og sinne. Da er selvfølelsen rammet, og de får en form for tapt sinn, sier Tormod Huseby.

Jo mer anerkjennelse i barndommen blir erstattet av kritikk, latterliggjøring og mishandling, jo større kan ødeleggelsen bli. Med følelse av skam, verdiløshet og tomhet.

- Vi er avhengig av andre mennesker for å utvikle oss til den vi er, og ikke den de rundt oss vil vi skal være.

- Hvordan kan vi vite hvem vi egentlig er?

- Ved å ha trygghet til selvhevdelse, tørre uenighet og hevde egne meninger. Ved å være fri, sier Huseby. Han forklarer at en slik følelse av frihet, kommer av å ha blitt møtt, og ikke avvist som barn.

Psykiateren har tatt plass i lenestolen på kontoret, der han pleier å møte pasientene sine. Den obligatoriske esken med papirtørklær ligger på et bord ved siden av klientstolen, der han har plassert meg, journalisten. Noen ganger blir han selv blank i øynene, når han snakker om oppveksten, familien, sin egen mor, som omkom for tidlig i en bilulykke, og verdiene han har med seg hjemmefra. I jobben med å samtale med og hjelpe andre mennesker, har han tro på å dele også egne erfaringer, til en viss grad. Da blir det en form for likeverd mellom terapeut og pasient:

- Åpenhet er åpnende, sier han og forteller om

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023
Hva er selektive spisevansker? Hva er det ikke? Hvem rammes? Hva kan man gjøre? Hvordan oppleves det?
Psykisk helse 15.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt