AddToAny

Lavlønnsutviklingen i Norge

Hvordan er det med lønnsforskjellene her i landet? Vi er vant til å tenke at Norge er et egalitært samfunn tuftet på likhetstankegang og små forskjeller. Men er vi i ferd med å få en gruppe lavlønnede som nå sakker mer og mer akterut? Og hva kan det ha å si for samfunnsutviklingen?
Leder i Farmasiforbundet, Bodil Røkke, representerer en yrkesgruppe som historisk har ligget lavt på lønnsstigen.
- Apotekbransjen er en pengesterk bransje som sliter med rekrutteringen. Derfor er det et paradoks at den store gruppen apotekteknikere sliter med å komme seg opp fra lavtlønnsgropa, selv om vi nå ser en liten bedring, sier hun.

Kvinnedominert yrke med lav påvirkning på egen lønn
Røkke påpeker at apotekteknikerne er en kvinnedominert yrkesgruppe som tradisjonelt har vært lønnet lavt. Ifølge Røkke er det flere faktorer som bidrar til dette. Blant annet har mange apotekteknikere jobbet i en form for ufrivillig deltid.
- Apotekteknikernes arbeidsuke har vært kortere enn for andre yrkesgrupper. De har jobbet færre timer per uke enn normalen, og da har lønnen blitt deretter, sier Røkke.
Hun mener også det spiller inn at yrket har en klar kvinnedominans.
- I mange typiske kvinneyrker er lønnen gjerne lav, det gjelder også apotekteknikerne.
Røkke sier at apotekteknikere har liten mulighet til å påvirke egen lønn, selv ved individuell lønnsfastsettelse.
- Lønnen settes ofte så lavt som mulig. Det vil si at man får garantilønn, dvs. minimumslønnen som alle apotekteknikere skal ha, men heller ikke mer enn det, sier Røkke.
Hun mener bransjen nå må få på plass konkurransedyktige betingelse

Flere saker fra Farmasiliv

Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Farmasiliv 22.11.2023
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv.
Farmasiliv 22.11.2023
Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Farmasiliv 22.11.2023
Som eneste yrkesorganisasjon i Norge jobber Farmasiforbundet særskilt for å sikre at apotekteknikerne står sentralt også i fremtidens apotek. - Vi jobber hver dag for å opprettholde annerkjennelse av yrket vårt, sier Farmasiforbundets leder Bodil Røkke.
Farmasiliv 22.11.2023
Nå skal tariffavtalene digitaliseres og samles i Lovdata.
Farmasiliv 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt