AddToAny

Lars Roede Historisk atlas

Lars Roede Historisk atlas
over Oslo. Gamle kart forteller Pax forlag, 2016 320 sider Hva forteller gamle kart?


Arkitekturhistoriker og tidligere antikvar og museumsdirektør Lars Roede har gitt ut Oslos første historiske atlas. Det er blitt en solid praktbok, som åpenbart springer ut av flere tiår med byhistorisk forskning og formidling. "Gamle kart forteller" er bokas undertittel. Og hva forteller gamle kart? En hel del. De forteller om byvekst, teknologiske nyvinninger og endringer i økonomi, næringsliv, politikk og hverdagsliv. Gamle kart har også sin egen tilblivelseshistorie. Det ligger betydelig makt i det å feste noe til kartet, og det er ingen tilfeldighet at det lenge var militæret som var de mest ivrige karttegnerne, eller at det var ønsket om å kunne drive inn eiendomsskatt som fikk kommunen til å måle opp alle byens eiendommer på begynnelsen av 1800-tallet. Gamle kart forteller også en hel del om kart, og slik kan boka også leses som et stykke kartografihistorie.

Forfatteren går kronologisk til verks. Historien starter i 1624, rundes av 350 år senere og er inndelt i tre epoker: provinsbyen Christiania (1624-1814), hovedstaden (1814-1900) og storbyen Oslo (1900-1975). Hver del innledes med en forklarende tekst, og så kommer kartene på rekke og rad. Oversiktlig og greit, men til tider litt langtekkelig. De første to hundre årene er det først og fremst Akershus festning og kvadraturen som tegnes opp. Kontrasten mellom middelalderfestningen og renessansens kvartalsstruktur er slående, rent grafisk, men man når et metningspunkt. 1814 ble starten på en ny epoke i byens historie, og dette reflekteres også i kartmaterialet. Provinsbyen var med ett blitt hovedstad, og kartene fra de neste hundre årene viser hvordan Christiania utviklet seg til å bli en moderne hovedstad og industriby. Det første trykte kartet over sentrum ble utgitt i 1827, og allerede da var noen viktige hovedstadsfunksjoner tegnet inn: regjerings- og stortingslokaler, rådhus, rikshospital, teater, universitet, høyesterett, nasjonalbank, krigsskole, katedralskole og børs. Det er interessant å se hvordan Akershus festning forsvant ut av karttegnernes fokus i takt med at den mistet sin militære betydning. Akerselva, derimot, trådte tydelig frem som drivkraft i byutviklingen. 1800-tallskartene viser nasjonsbygging, industrialisering, byvekst og teknologisk utvikling. Kommunen

"Og hva forteller gamle kart? De forteller om byvekst, teknologiske nyvinninger og endringer i økonomi, politikk og hverdagsliv. "



utvikler et teknisk kartverk - over gassledninger, strømledninger og kloakk, for eksempel. De første temakartene dukker også opp, og viser alt fra folketallet i forskjellige menigheter til skiløyper i marka. Byvekst og moderni
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

At den svenske boken Jane Jacobs idéer om människor, städer och ekonomier
Arkitektur N 28.10.2022
Charlottenlund gravlund ble innviet i 2020. Et ni hektar stort område hadde da blitt forvandlet fra jordbruksland til en helt ny og livssynsnøytral gravplass, ca.
Arkitektur N 28.10.2022
Torsteinsen design har gjennom flere år skapt liturgisk inventar som tar troen inn i vår tid.
Arkitektur N 28.10.2022
På landets største gravlund har alle Gravferdsetatens arbeidsoppgaver blitt en øvelse i biologisk mangfold og grønn omstilling.
Arkitektur N 28.10.2022
Hyggelige omgivelser scorer høyt når vi skal spise lunsj, viser en ny undersøkelse. Dette tok AJ Produkter konsekvensen av da de skulle innrede sin nye kantine. Den er blitt riktig pen og innbydende, og svært så representativ.
Arkitektur N 28.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt