AddToAny

Lanserer motvillig digitalt magasin for å få skattetall

Lanserer motvillig digitalt magasin for å få skattetall
Norpublica kjørte seg fast i byråkratiet. Frilanskollektivet Norpublica hadde ingen planer om å bli publisister.
En ny nettside som kunne fortelle mer om Norpublica var på trappene, men de så ikke for seg at kollektivet skulle lansere et nettmagasin. At Norpublicamagasinet nå har sett dagens lys, kan vi blant annet takke Skatteetaten for.

- Vi hadde ikke tenkt at vi skulle bli en publisist, men til slutt så vi oss nødt til det, sier ansvarlig redaktør Audun Hasvik.

Den utløsende faktoren var skattelistene. Skatteetaten ville ikke gi Norpublica tilgang til skattetallene.

- Jeg ble veldig overrasket over det avslaget, sier Hasvik.

Begrunnelsen var at frilansjournalistene i Norpublica ikke driver med egen formidling eller publisering. De lager saker for andre. Å klage på avslaget førte heller ikke fram, så på senhøsten i fjor bestemte Norpublica seg for at da fikk de bli publisister. Mot sin vilje.

Graver sammen

Ideen til det som er blitt Norpublica ble sådd i mai 2014. Da delte Hasvik og frilanskollega Marte Bjørklund følgende melding i en lukket gruppe for frilansere:

«Noen som vil bli med Marte og meg på et lite graveprosjekt? Vi trenger to/tre journalister fra hvorsomhelst»

Graveprosjektet ble det ikke noe av, men interessen for å samarbeide var der, og ett år senere ble Norpublica formelt stiftet.

Målet i 2020 er som i 2015: Å produsere undersøkende og grundig journalistikk for redaktørstyrte medier, og bidra til at flere kan samarbeide om prosjekter.

Styreleder JÃ3gvan H. Gardar har vært med i Norpublica siden starten. Foto: Privat

Mye fokus er på datastøttet journalistikk. Derfor er også to dataingeniører med i kollektivet.

Den datastøttede journalistikken Norpublica lager er basert på offentlige databaser. Ved å kryssjekke informasjon fra ulike baser, kan det oppstå uventede avsløringer.

- Basene er ikke unike som sådan, de er tilgjengelige for alle som ønsker å få tak i dem, men vi forsøker å jobbe med å koble datasettene slik at vi kan se litt mer av hva som finnes i tallene, forteller JÃ3gvan H. Gardar, en av veteranene i gruppa og styreleder i Norpublica SA.

Møtte motstand

Norpublica har møtt motstand fra offentlige registre også tidligere. Det stoppet først hos Brønnøysundregistrene, som nektet å gi dem personnummer. For å kunne sammenligne flere datasett, og fra ulike baser, trengte de en unik ID som kan koble de ulike personene.

- Det finnes mange «Ole Olsen» som har mange styreverv rundt omkring i Norge, påpeker Hasvik.

Med personnummer kan man lett identifisere riktig «Olsen».

Hasvik beskriver dette som frustrerende, men det var i møtet med Skatteetaten det stoppet helt opp.

Skattetallene som Norpublica jaktet på i fjor høst, skulle etter planen blitt koblet sammen med databasen over de folkevalgte i kommunestyrene og fylkestingene til et større graveprosjekt planlagt mot årets 8. mars.

- Akkurat det prosjektet gikk jo fløyten, sukker Norpublica-redaktøren.

Det kommer imidlertid en ny 8. mars. Og dette er uansett bare begynnelsen på et større prosjekt.

- Planen er å krysse informasjon mot andre registre for å finne skjulte maktstrukturer. Hvem har makta i organisasjons- og næringslivet? Og se om vi kan finne noen skjulte «klubber», sier Hasvik.

Til høsten lover han at det vil komme en ny søknad om tilgang til skattetallene.

- Da regner jeg med at ting går i orden.

Prøver seg fram

Og i mellomtiden har vi fått Norpublicamagasinet.

Planen er at magasinet skal oppdateres et par ganger i uka. Hvordan innholdsmiksen ender opp, vil bli litt til underveis.

Forsiden på Norpublicamagasinet noen dager etter lansering. Skjermdump

Men redaktør og styreleder ser for seg en del meningsbærende innhold. Noe fra de faste journalistene, men også gjestekommentarer. Kanskje blir det også noen «smakebiter» fra den datastøttede journalistikken.

Mange av kundene til Norpublica er lokal- og regionalaviser. Disse er først og fremst interessert i å få lokale vinklinger basert på databaseuttrekkene. Artikler som tar for seg det de finner på et mer overordnet plan, kan kanskje få et hjem i det nye nettmagasinet.

Den store avfallsdatabasen, som Norpublica har brukt mye krefter og ressurser på å bygge opp, ser de blant annet for seg at kan brukes til noe kreativt.

I tillegg vil magasinet kunne fungere som en markedsføringskanal for Norpublica.

- Journalister, vaktsjefer og redaktører er en viktig målgruppe for oss, sier Hasvik.

Som har bestemt seg for at skal de første lage et magasin, får de forsøke å laget et godt magasin.

Image-text:

- Vi hadde ikke tenkt at vi skulle bli en publisist, men til slutt så vi oss nødt til det, sier Norpublica-redaktør Audun Hasvik.

Foto: Kjersti Veel Krauss / Norpublica

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt