Diabetes
08.06.2017
Med sine varme dager og lange kvelder flytter vi mer enn gjerne kjøkkenet ut, og vi elsker å grille. Sommeren er også sesong for herlige norske grønnsaker. Hva med å kombinere grill og grønnsaker? Her får du tips og inspirasjon til grønnere tilbehør på grillen. Is er godt på varme sommerdager, men hvilken is er egentlig sunnest? Vi har testet mange populære sorter. God sommer!
«FEM OM DAGEN»
Du har sikkert hørt uttrykket «fem om dagen» - tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt eller bær. Frukt, bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite kalorier, mye fiber, vitaminer og antioksidanter - noe som gir gunstige helseeffekter og beskytter mot en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2. Det høye innholdet av fiber gjør at grønnsaker er gunstig for personer med diabetes fordi man får en moderat blodsukkerstigning.
De fleste med diabetes vil fint kunne spise en fruktporsjon tilsvarende en håndfull om gangen, og noen kan spise mer uten av blodsukkeret stiger for mye. Enkelte typer frukt - som banan, druer og mango - har et høyere innhold av sukker. Juice og smoothie laget kun på frukt bør begrenses ved diabetes. Du kan gjerne ha grønnsaker i smoothien for smakens skyld og for å få en langsommere blodsukkerstigning.
SOMMERMAT
I mai startet høysesongen for norske grønnsaker, blant annet asparges, cherrytomat, sommerkål og reddik. I juni følger blomkål, brokkoli og ruccola etter - alle herlig tilbehør til grillmaten. Smaken i mange grønnsaker fremheves på grillen, blir ekstra saftige og noen får en sødme. I juni/juli er også endelig sesongen for norske jordbær og bringebær her. Du kan for eksempel friske opp salaten med litt av dette. Eller nyt dem som de er til dessert.
Flere følger kostrådene for inntak av frukt og bær, men et fåtall følger kostrådet for mengde grønnsaker.
Har du ennå ikke forsøkt å grille grønnsakene, får du noen tips på de påfølgende sidene.
TIPS TIL «FEM OM DAGEN»
• Ha
Gå til medietDu har sikkert hørt uttrykket «fem om dagen» - tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt eller bær. Frukt, bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite kalorier, mye fiber, vitaminer og antioksidanter - noe som gir gunstige helseeffekter og beskytter mot en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2. Det høye innholdet av fiber gjør at grønnsaker er gunstig for personer med diabetes fordi man får en moderat blodsukkerstigning.
De fleste med diabetes vil fint kunne spise en fruktporsjon tilsvarende en håndfull om gangen, og noen kan spise mer uten av blodsukkeret stiger for mye. Enkelte typer frukt - som banan, druer og mango - har et høyere innhold av sukker. Juice og smoothie laget kun på frukt bør begrenses ved diabetes. Du kan gjerne ha grønnsaker i smoothien for smakens skyld og for å få en langsommere blodsukkerstigning.
SOMMERMAT
I mai startet høysesongen for norske grønnsaker, blant annet asparges, cherrytomat, sommerkål og reddik. I juni følger blomkål, brokkoli og ruccola etter - alle herlig tilbehør til grillmaten. Smaken i mange grønnsaker fremheves på grillen, blir ekstra saftige og noen får en sødme. I juni/juli er også endelig sesongen for norske jordbær og bringebær her. Du kan for eksempel friske opp salaten med litt av dette. Eller nyt dem som de er til dessert.
Flere følger kostrådene for inntak av frukt og bær, men et fåtall følger kostrådet for mengde grønnsaker.
Har du ennå ikke forsøkt å grille grønnsakene, får du noen tips på de påfølgende sidene.
TIPS TIL «FEM OM DAGEN»
• Ha


































































































