AddToAny

- Kunstnere og kulturfolk tjener minst, og blir behandlet dårligst

published | Svarene på hvordan dette skal løses kommer i kunstnermeldingen, sier kulturministeren - igjen og igjen.
Tilfeldighetene ville at bare dager før Konteksts avtale med Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen la regjeringen frem et.

Tryggheten for de mange selvstendig næringsdrivende skal styrkes. Flere skal bli ansatt.

Riktignok er ikke lovforslaget fremmet av kulturdepartementet. Men kulturfeltet er en av næringene der mange er frilansere og selvstendig næringsdrivende.

Svarene på hvordan dette skal løses kommer i kunstnermeldingen, sier kulturministeren - igjen og igjen.

- Hvordan trygger dette lovforslaget dem som er selvstendig næringsdrivende?

- Det vi kommer med av endringer i arbeidsloven er en presisering av hvem og hva en arbeidsgiver er.

- Hvilke plikter man har som arbeidsgiver - og hva slags rettigheter man har som arbeidstager - er viktig. Det er veldig mange som går på oppdrag over mange år som skulle hatt ansettelse som ikke får det.

- Bare dét vil endre hverdagen til tusenvis av kulturarbeidere, sier Trettebergstuen.

Kulturarbeidere får da rettigheter som arbeidstagere i et arbeidsforhold, og med en arbeidsgiver som har plikter, med det dette gir av sosiale rettigheter.

- Men det er klart at dersom man ønsker å være selvstendig, så skal man få være det. Det skal bare være tydeligere om rettighetene man har etter en tid.

Trettebergstuen viser til. Hvor musikerne vant frem på alle punkter med at de skulle vært ansatt på de faste midnattskonsertene i Ishavskatedralen.

- Med presiseringene som kommer [i den nye arbeidsmiljøloven] ville det ikke kommet til rettssak i dette tilfellet, sier statsråden optimistisk konkluderende.

Kunstnermeldingen skal svare

Det er tydelig at Trettebergstuen vil snakke om en seier.

Kanskje er det også dette hun har forberedt seg på: Å få fremsnakke midlertidige ansettelser.

Den relativt gode tonen over et kontorbord stort nok til å ivareta tometeren (om den hadde vært relevant) får i hvert fall en knekk i form av knappe vendinger fra statsråden og stadige henvisninger til noe som skal svares på i fremtiden.

For stemningen skifter merkbart til noe som kan forveksles med oppgitthet når jeg påpeker at det er mange i kulturfeltet som har en rekke ulike oppdragsgivere og arbeidsforhold.

- Muligheten for å være midlertidig ansatt i én dag er vel ikke hva dette er snakk om. Hvordan ivaretas disse?

- Den loven vi nå snakker om, vil bare ha effekt for dem som for eksempel har samme type oppdrag over tid, og sånn sett burde hatt ansettelse.

- Men såkalt lappeteppeøkonomi er noe vi generelt sett ser på og tar med oss inn i kunstnermeldingen. Vi ser at den type oppdrag, forskjellig type arbeidsgivere i løpet av året, på forskjellig grunnlag, gir dårligere og mangelfulle sosiale rettigheter for en del kulturarbeidere.

Ifølge Trettebergstuen er dette også en av hovedgrunnene til at departementet har gått i gang igjen med kunstnermeldingen.

- Vi ser på mulighetene for å bedre det sosiale sikkerhetsnettet.

- Vil dette med kollektiv forhandlingsrett, som jo ville være en virkelig god løsning for selvstendig næringsdrivende på kulturfeltet

- Det ville være å foregripe kunstnermeldingen som ikke er kommet. Men vi jobber med dette i meldingen. Det handler om hele dette med at kunstnere og kulturarbeidere er arbeidsfolk og bør få et sterkere sikkerhetsnett og bedre sosiale rettigheter. Det er den røde tråden i vår politi

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt