AddToAny

KUNSTIG SYN - HJELPER BLINDE Å «SE» IGJEN

Blinde som har intakt synssenter i hjernen, kan ved hjelp av en elektronisk brikke på hjerneoverflaten få noe syn tilbake.
Hjerneforsker og fysikkprofessor Gaute Einevoll er med på forskningen hvor det amerikanske prosjektet BISC samarbeider med Universitetet i Oslo. Det amerikanske forsvarets forskningsorganisasjon, DARPA (America's Defense Advanced Research Projects Agency), som er en del av Pentagon, hadde noen oppgaver de ønsket å løse. De satte i gang seks forskningsgrupper som skulle jobbe med pilotstudier for brikker med høy oppløsning som kunne implanteres. Einevoll er med på ett av disse prosjektene. Her utvikler man en brikke med mange kontakter, som skal gi blinde noe syn tilbake. Norske forskere ble spurt om å delta fordi hjerneforskningssenteret Centre for Integrative Neuroplasticity (CINPLA) er dyktige på å beregne elektriske signaler i hjernen.

Denne teknologien kan være til hjelp for soldater som har fått skuddskader på øynene og andre som er blinde av ulike årsaker. Vanligvis blir nervecellene stimulert av lys som treffer netthinnen. Signalene går videre til thalamus og til synshjernebarken. For de som ikke har noen signaler fra netthinnen, er det fortsatt mulig å gi synsinntrykk ved å stimulere nervecellene i synshjernebarken ved å sende inn små elektriske strømmer, forklarer Einevoll. Signalene kommer nå fra de elektriske strømm
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt