AddToAny

Kultur som innfallsvinkel til organisasjonsutvikling

Hvordan påvirker kultur innovasjon og omstilling i skoler og barnehager? Det er naturlig at det er vanskelig å endre kultur! Det er et fenomen som i sin natur er autopiloten i organisasjonen, sa Dr. Oecon Tore Hillestad på Skolelederforbundets #viktigsteleder-konferanse.
Tore Hillestad er Dr.Oecon fra Institutt for strategi og ledelse ved NHH. Han holdt foredrag på Skolelederforbundets #viktigsteleder-konferanse. - Det er en vanvittig kraft i sosial disiplinering. Det influerer atferd sterkere enn en læreplan, og det virker sterkt når man skal transformere en virksomhet, sa Hillestad.
Han startet med å referere en undersøkelse som var gjort av en smittevernforsker. Hva påvirker folks håndhygiene på offentlig toaletter? Jo: 90 % vasket hendene når det var andre tilstede. Bare 16 % når de var alene!
Det er viktig å forstå atferd i organisasjoner - og kjenne til hvordan man avlærer og lærer. - Avlæringen begynner med at organisasjonen kommer fra ubevisst inkompetanse til bevisst kompetanse. Det er naturlig at det er vanskelig å endre kultur! Det er et fenomen som i sin natur er autopiloten i organisasjonen, presiserte Hillestad. «Culture eats strategy for breakfast.»

LEDEREN SOM KULTURELL ARKITEKT
Det er viktig for en leder å prøve å forstå hva som kjennetegner kulturen. Ledere preger kulturen sterkere enn de
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Når barn bryter med kjønnsnormen
Skolelederen 18.06.2020
En undersøkelse gjennomført av Skolelederforbundet viser at 82 prosent har jobbet flere timer i uken under koronakrisen enn de gjorde før.
Skolelederen 18.06.2020
Ledelse under samfunnsmessige kriser er temaet for den første episoden av vår nye podcast Viktigsteleder.
Skolelederen 18.06.2020
Vi får stadig spørsmål om fleksibel avvikling av foreldrepermisjon. En gjenganger er lærere som ønsker å tilpasse foreldrepermisjonen mest mulig til de arbeidsfrie periodene i skoleåret, slik at friperioden blir lengst mulig.
Skolelederen 18.06.2020
Deltidsansatte kan ha fortrinnsrett til utvidet stilling når arbeidsgiver skal foreta en ny ansettelse i virksomheten.
Skolelederen 18.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt