AddToAny

Kultur som innfallsvinkel til organisasjonsutvikling

Hvordan påvirker kultur innovasjon og omstilling i skoler og barnehager? Det er naturlig at det er vanskelig å endre kultur! Det er et fenomen som i sin natur er autopiloten i organisasjonen, sa Dr. Oecon Tore Hillestad på Skolelederforbundets #viktigsteleder-konferanse.
Tore Hillestad er Dr.Oecon fra Institutt for strategi og ledelse ved NHH. Han holdt foredrag på Skolelederforbundets #viktigsteleder-konferanse. - Det er en vanvittig kraft i sosial disiplinering. Det influerer atferd sterkere enn en læreplan, og det virker sterkt når man skal transformere en virksomhet, sa Hillestad.
Han startet med å referere en undersøkelse som var gjort av en smittevernforsker. Hva påvirker folks håndhygiene på offentlig toaletter? Jo: 90 % vasket hendene når det var andre tilstede. Bare 16 % når de var alene!
Det er viktig å forstå atferd i organisasjoner - og kjenne til hvordan man avlærer og lærer. - Avlæringen begynner med at organisasjonen kommer fra ubevisst inkompetanse til bevisst kompetanse. Det er naturlig at det er vanskelig å endre kultur! Det er et fenomen som i sin natur er autopiloten i organisasjonen, presiserte Hillestad. «Culture eats strategy for breakfast.»

LEDEREN SOM KULTURELL ARKITEKT
Det er viktig for en leder å prøve å forstå hva som kjennetegner kulturen. Ledere preger kulturen sterkere enn de
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Skolelederen 03.12.2019
Å tolke og forstå læreplanene i LK20, og knytte innholdet til praksis i fagene, kan være en utfordring. Måten du jobber med matematikkfaget på, kan bidra til å trekke inn de sentrale elementene i overordnet del.
Skolelederen 03.12.2019
Lakselv videregående skole i Finnmark ligger på andreplass når det gjelder skårer for elevdemokrati og medvirkning i Elevundersøkelsen. I tillegg rapporterer elevene null mobbing. Skolen har oppnådd disse resultatene gjennom partnerskap mellom lærere og elever, under samlebegrepet ‘eleven som utviklingsagent'.
Skolelederen 03.12.2019
SKOLESLAG/ELEVTALL:
Skolelederen 03.12.2019
Skolelederen 03.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt