Norsk Landbruk
24.08.2017
Vi startet med stikkløkproduksjon i 2011 som et prøveprosjekt, da Norgro, som vi også leverer settepoteter til, hadde behov for flere produsenter.
Nå har vi kontrakt på 85 tonn setteløk i året, og med en avling på rundt to tonn per år dyrker vi rundt 45 dekar, forteller Erik Kjøs.
Gå til medietDet er mildt sagt et lite miljø for setteløkproduksjon i Norge, og mange vet vel knapt hva det er. Men om du vil dyrke den vanlige gule eller røde løken, som vi drysser oppi fredagstacoen i Norge, er ikke en sesong nok. Til det er klimaet for kaldt og veksttida for kort, og produksjonen må derfor deles i to. Kjøs er en av rundt ti produsenter i Norge som er anstand i løkens første leveår, og alle er de samlet i Mjøsregionen.
- Det er viktig å få til jevn oppspiring av frøene på våren, da ugraskontroll er vanskelig i denne produksjonen. Før løken kommer opp av bakken, kan vi bruke et jordherbicid, men etter den er oppe og til fla