AddToAny

- Korona gjør sommerpatruljen viktigere enn noen gang, mener HK Ung-leder

- Korona gjør sommerpatruljen viktigere enn noen gang, mener HK Ung-leder
Færre sommerjobber og større press på unge arbeidstakere gjør at det enda viktigere å gå sommerpatrulje, mener Henrik Drivenes, leder i HK ungdomsråd.
- I år er det langt færre sommerjobber enn tidligere, og vi forventer at det vil bli ekstra press på de unge i arbeidslivet. Flere kan ende opp i stillinger med dårlige lønns- og arbeidsforhold. Derfor er det viktigere enn noen gang å ha sommerpatrulje, sier Henrik Drivenes, leder av HK Ung.

Han forteller at i år er det opp til det enkelte forbund å bestemme hvordan de velger å gjennomføre sommerpatruljen. Mens noen er ute for å oppsøke de ansatte i bedriftene, er det andre forbund som har bestemt seg for å gjennomføre patruljen på telefon og digitalt. HK oppsøker ingen bedrifter fysisk.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SNAKKER MED DE UNGE ARBEIDERNE: - Når vi er ute på patrulje, prøver vi å komme i kontakt med de unge som jobber i butikken, for å fortelle dem om deres rettigheter som arbeidstaker og om LO, sier Mikael Schevik.

Ylva Seiff Berge

Nesten strenger enn FHI

På Folkets Hus i Drammen gjør de seg klare til andre dag på patrulje. Knud-Daniel Hansen fra Fagforbundet og Mikael Schevik fra Industri Energi besøker bedrifter, men har strenge smitteverntiltak for å minimere risikoen for å spre smitte. LOs sommerpatrulje er tydelige på at de ikke vil være en kilde til smitte.

- Vi har nesten strengere regler enn Folkehelseinstituttet, sier LOs ungdomssekretær Christine Knutsen som er ansvarlig for dem som går sommerpatrulje i det som tidligere het Buskerud.

Hun forteller at årets sommerpatrulje blant annet ikke bruker kollektivtransport, at de samme deltakerne går sammen gjennom hele sommeren, at de ikke kan krysse fylkesgrensene, de må holde avstand til de ansatte i butikkene, og de har fokus på smittevern. I tillegg er alle skjemaer digitale.

Brudd på arbeidsrutinene

Knud-Daniel Hansen og Mikael Schevik er to av fire som reiser rundt i Buskerud for LOs sommerpatrulje. Dagens mål er kjøpesenteret Liertoppen.

- Når vi reiser ut, prøver vi å komme i kontakt med unge arbeidstakere for å høre hvordan de har det på jobben. Har de arbeidskontrakt, hvor mange dager jobber de i uka, og om de får riktig betalt. Vi er ikke ute etter å «ta» arbeidsgiverne, men passe på at de som jobber har de rettighetene de skal ha, sier Hansen.

Det er det første året han er med på sommerpatruljen. Allerede på dag én fant de to brudd på arbeidstidsbestemmelser og utrivelige arbeidsforhold. Den ene ansatte jobbet ti dager på rad, for så å ha to dager fri, og den andre jobbet i lokaler hvor temperaturen var altfor høy, forteller han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

BESØK I BUTIKK: Katrin Celene Smedsrud (27) har fått besøk av sommerpatruljen flere ganger, og synes det er fint at de har fokus på at unge skal ha det bra på jobben.

Ylva Seiff Berge

På jakt etter unge arbeidstakere

Framme på parkeringsplassen ved Liertoppen senter er det fram med iPaden og håndsprit. Knud-Daniel Hansen og Mikael Schevik har ikke varslet om at de kommer og håper på at de unge er på jobb, selv om det er relativt tidlig på dagen. I de første butikkene de oppsøker er det ingen unge som er på jobb. Besøket blir registrert på iPaden, men de har ikke tid til å reise tilbake til butikkene de allerede har vært i før.

På butikken Normal møter de deltidsansatte Katrin Celene Smedsrud (27) som har jobbet i butikken i to år. Hun er allerede medlem i Handel og Kontor. Likevel:

- Jeg synes det er veldig positivt at sommerpatruljen går rundt og passer på. Her i butikken er det mange unge mennesker som jobber, og mange som kanskje ikke har hørt om LO før, eller er klar over hvilke rettigheter de har på jobb, sier Smedsrud.

- Så lenge de holder avstand

Hun forteller at hun har hatt sommerpatruljen på besøk flere år på rad, og synes det er like hyggelig hver gang. Nå under koronaperioden synes hun det er litt annerledes, men så lenge patruljen holder god avstand og følger smittevernreglene, synes hun det er greit å få besøk.

Hansen og Schevik føler seg også trygge når de er ute og oppsøker butikkene.

- Et av spørsmålene vi stiller de ansatte i butikkene er hvordan smittevernet er der de jobber. For det meste opplever vi at det blir ivaretatt på god måte, forteller de.

Artikkelen fortsetter under bildet:

SMITTEVERNTILTAK: Knud-Daniel Hansen og Mikael Schevik er opptatt av godt smittevern når de er ute på patrulje. Et av tiltakene er at alle skjemaer blir fylt ut digitalt.

Ylva Seiff Berge

Ringer til ansatte

Selv om Fagforbundet og Industri Energi har bestemt seg for å sende ut sommerpatruljen i år, er det likevel begrensninger på hvor de kan gå. Barnehager, sykehjem, matbutikker og sykehus er det ikke aktuelt å besøke, selv om det i noen tilfeller er mulig å avtale møter utenfor disse arbeidsplassene. For å nå alle unge arbeidstakere sitter Handel og Kontor inne på kontoret og har såkalt telefonpatrulje.

- Vi har fått mange positive tilbakemeldinger på telefonpatruljen vår. De ringer rundt til bedrifter vi ikke kan besøke, eller ikke har muligheten til å besøke på grunn av begrensninger ved smittevernet, sier Christine Knutsen.

Raske fakta om sommerjobb:

Pause - Du har rett på minst en halvtime pause hvis du jobber mer enn fem og en halv time dagen.

Lunsj - Hvis du ikke kan gå fra arbeidsplassen i spisepausen skal du få betalt i pausen også.

Fritid - I løpet av en uke skal du ha sammenhengende arbeidsfri i minst 36 timer. Er du under 18 skal fritiden være minst 48 timer.

Lønn - Arbeidsgiveren din har plikt til å gi deg lønnsslipp. Har du ikke fått lønnsslipp, meld ifra til skatteetaten, det kan spare deg for problemer senere.

Arbeidskontrakt - Kontrakten skal inneholde hvem som er arbeidsgiveren din, hvor mye du jobber, hvilken lønn du får og hva slags arbeid du skal utføre. Kontrakten skal signeres av begge parter.

Sommerpatruljen - Kontakt sommerpatruljen på: 416 16 666, fram til 7. august.

Kilde: lo.no

Image-text:

SOMMERPATRULJE: Knud-Daniel Hansen fra Fagforbundet og Mikael Schevik fra Industri Energi er noen av dem som er ute og går på patrulje. Handel og Kontor derimot har valgt å ikke gå ut, og ringer rundt til unge ansatte fra kontoret.

Ylva Seiff Berge

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Startskuddet for årets lønnsoppgjør har gått - igjen. Det endte med brudd etter bare to timer.
HK-Nytt 03.08.2020
Janne Katrin Haukåssveen har vært permittert siden 18. mars. Flere midlertidig ansatte er tilbake på jobb igjen, men hun har ikke fått tilbake vaktene sine.
HK-Nytt 30.06.2020
Øvre Romerike tingrett har kjent oppsigelsen av 19 kabinansatte ugyldig. HK-medlemmene gikk til sak mot Apollos charterselskap Novair.
HK-Nytt 30.06.2020
Det var jo ikke slik denne våren skulle bli. Ikke for dem, ikke for noen. Maja og Simon skulle jobbe litt ekstra, en rød-dag her og der, for å tjene litt mer.
HK-Nytt 29.06.2020
HK region Østlandet Sør foreslår forbundsansatt og tidligere SV-politiker Lena Reitan som ny nestleder. Det begynner å bli trangt om plassen i HK-toppen.
HK-Nytt 29.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt