AddToAny

Kontantbistandens «langsiktige» virkninger

Jeg er glad for at kontantbistand nå debatteres i Bistandsaktuelt. Men ikke alle svarene fra Erlend Magnussen Fleisje og Haakon Gjerløw på innvendingene mine, støttes av forskningen.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Økonomiprofessor ved Drake University i USA og redaktør for tidsskriftet Journal of Human Development and Capabilities

De siste årene er det blitt stadig mer populært å bruke kontantoverføringer i bistanden, hvor penger gis direkte til mottakerne. Men det er viet liten oppmerksomhet til disse bistandsprogrammenes begrensninger når det gjelder bekjempelse av fattigdom.

Det er derfor fint å se at intervjuet jeg gjorde med Bistandsaktuelt, har startet en åpen debatt om bruken av kontantoverføringer.

Gjennomgå forskningen

Det var spennende å lese Erlend Magnussen Fleisje og Haakon Gjerløw sine svar på argumentene mine. Både Gjerløw og Fleisje omtaler forskningen som finnes på kontantoverføringenes langsiktige effekter, og argumenterer for alternative tolkninger av funnene.

Gjerløw er særlig kritisk til konklusjonen min, som er at de langsiktige effektene av ubetingede kontantoverføringer, er få.

Der bevisgrunnlaget hans er nokså lite, finnes det derimot mangfoldige studier av høy kvalitet som støtter påstandene mine.

Den mest kjente studien er kanskje den ni år lange evalueringen av Youth Opportunities Program (YOP) i Uganda, som var et eksperiment der det ble gitt én stor ubetinget utbetaling av kontanter til unge entreprenører

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Høylytt diskusjon bryter den rolige morgenstunden i Kibera - et av Nairobis mange slumområder.
Panorama Nyheter 29.03.2023
Den statlige valgkommisjonen begrunner oppløsningen med at de 40 partiene ikke hadde registrert seg i henhold til en ny valglov som trådte i kraft i januar.
Panorama Nyheter 29.03.2023
Utlendingsdirektoratet (UDI) ønsket å endre den norske asylpraksisen og gi alle afghanske kvinner asyl, men fikk nei fra justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Panorama Nyheter 29.03.2023
Årsaken er at partiet ikke har registrert seg på nytt i henhold til en ny lov, opplyser statlige medier. Partiet vil automatisk oppløses fra og med onsdag, ifølge kringkasteren MRTV.
Panorama Nyheter 29.03.2023
To kvinner og tre barn har fått hjelp av norske myndigheter til å reise hjem fra al-Roj-leiren i Syria. Det skal dreie seg om to søstre fra Bærum.
Panorama Nyheter 28.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt