AddToAny

Kongo kvitter seg med FN-styrken

Gjør som Mali: Kongo kvitter seg med FN-styrken DR Kongos president vil at FN framskynder tilbaketrekkingen av sine fredsbevarende styrker i landet. Han hevder at FN-innsatsen har mislyktes.
Norge har siden 2009 støttet FN-styrken med over en milliard kroner. - Tiden er inne for en ny tilnærming, sier Nupi-forsker.

Journalist Publisert tirsdag 26. september 2023 - 14:13 Oppdatert tirsdag 26. september 2023 - 14:24 Del på e-post

I sin tale under FNs hovedforsamling i New York forrige uke anklaget president Félix Antoine Tshisekedi FN-styrken for å være ute av stand til å håndtere de ulike opprørsgruppene i Goma i det østlige Kongo. Han sa at problemene «sliter i stykker» det sentralafrikanske landet.

FN-styrken i Kongo, Monusco, har hatt en stor militær tilstedeværelse i landet siden 1999, og er består av 17 000 soldater og politi. Norge har i perioder bidratt med personell til politidelen av FN-styrken, og har i flere omganger bidratt med midler på prosjekter for å avvæpne opprørsgrupper.

- Etter et kvart århundre med fredsbevarende innsats er det på tide at landet vårt tar skjebnen i sin egen hånd og blir den ledende sikkerhetsstyrken i Kongo, sa Tshisekedi i talen, ifølge NTB.

Presidenten krever at FN-styrken framskynder sin tilbaketrekning fra Kongo med ett år, fra desember neste år til desember i år.

FN-oppdraget i Kongo er FNs nest største fredsbevarende operasjon i verden, og har hatt et budsjett på mellom 10-20 milliarder kroner i året.

Kravet om tilbaketrekning kommer i kjølvannet av at FN allerede har begynt å trekke seg ut av Mali, der militærjuntaen har erklært dem uønsket.

Reddet tusenvis av liv

- Tiden er nok inne for en ny tilnærming. Monusco og dets forgjenger Monuc har støttet DR Kongos fredsprosess i 20 år. Selv om de har reddet tusenvis av menneskeliv i løpet av denne perioden, og har bidratt til å hindre utbrudd av nye storstilte kamphandlinger, så er ikke den overordne sikkerhetssituasjonen blitt noe bedre, sier forsker Cedric de Coning, som leder Nupis senter for FN og global styring.

De Coning understreker overfor Panorama at Kongos regjering ikke har tatt de nødvendige skrittene for å sikre fred og sikkerhet for befolkningen.

- Det er regjeringen i DR Kongo og landets elite - ikke FN-operasjonen - som har det primære ansvaret for manglende sikkerhet i det østlige DR Kongo. Det virker som om det er dype egeninteresser blant landets eliter og deres internasjonale partnere om å opprettholde en urolig situasjon i øst. Man kan bare anta at de vurderer det slik at fortsatt usikkerhet er mer lønnsomt for dem enn en region som har sikkerhet og godt styresett, sier de Coning.

Han mener at Monusco ikke kan endre situasjonen alene, og at de trenger en partner med de samme målene. De Coning tror at Tshisekedi-regjeringen nå ønsker å løse situasjonen på egen hånd sammen med regionale partnere.

I tillegg til FN-styrken (som også består av afrikanske soldater) er en styrke med østafrikanske soldater, East African Regional Force, stasjonert i Goma. Alliansen av land i det sørlige Afrika, SADC, har også sagt seg villig til å sende tropper til DR Kongo.

Massakre utført av presidentgarden

Tshisekedis utfall mot Monusco kommer på bakgrunn av en massakre som skal ha blitt utført av regjeringens egne elitestyrker i Goma 30. august i år.

50 sivile be drept, og like mange såret. Regjeringen la skylden på den religiøs wazalendo-sekten, som hadde varslet protester mot utlendingers innblanding i Kongo - det omfattet både Monusco, hjelpeorganisasjoner og den østafrikanske innsatsstyrken.

Sekten hadde gitt uttry

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt