AddToAny

'Komplisert' mangfold, kamper på Stortinget, en bilferge som ble til spiker og tredve år med nybrottsarbeid

Nå feirer Nordic Black Theatre jubileum. - Om jeg er fornøyd med Nordic Black Theatre? Jo da, men vi er langt fra ferdige, sier Jarl Solberg, daglig leder. Solberg ble kjent med Cliff A. Moustache på Antirasistisk Senter tidlig på 90-tallet.
Begge hadde et ønske om å jobbe videre med unge mennesker.

De så at teaterscenene i hovedstaden var påfallende hvite. Unge, kreative mennesker opplevde at terskelen inn i de etablerte scenekunstinstitusjonene var høye. Lite av det som foregikk på de tradisjonelle scenene speilet deres virkelighet.

- Dette ønsket vi å gjøre noe med ved å tilby vår egen scene.

- Målet vårt var og er å synliggjøre unge med en annen bakgrunn enn flertallet, sier kunstnerisk leder Cliff A. Moustache.

- Jeg hadde fått plass ved Teaterfakultetet ved Akademiet for scenekunst i Praha (Damu), og var egentlig på vei bort fra Norge, da Jarl ringte og sa vi hadde fått midler til et treårig pilotprosjekt, sier Moustache.

Nordic Black Theatre (NBT) ble så grunnlagt i februar 1992. I år feirer de 30 år.

- Men de første ti årene gikk det fra hånd til munn hos oss, sier Solberg.

Teateret etablerte seg først i Parkteatret på Grünerløkka.

- Den gamle kinoen var nedlagt, og bygget sto tomt. Med penger til kun husleie flyttet vi inn og ble der i ti år.

De satte opp flere enn tyve forestillinger i egen regi. De arrangerte konserter, gjestespill fra inn- og utland, var visningssted for Film fra sør, barnefilmklubb, barne- og ungdomsteater og mye mer.

- Lokalet kunne vært en dagligvarebutikk, sier Solberg.

NBTs drivkraft er å åpne opp scenekunstlandskapet for et større mangfold. - Det snakkes mye om temaet, men jeg føler at vi gjør det for komplisert. Vi er alle en del av mangfoldet og teatret skal fortelle alle disse historiene. Du er mangfold, jeg er mangfold. Så enkelt er det, sier Moustache.

En kamp for teaterskolen

I 1992 begynte også arbeidet med det som skulle bli deres egen teaterskole, som nå omtales som Xpress, men som i starten hadde et mer konvensjonelt navn: Nordic Black Theatres Teaterskole.

De fem første elevene startet undervisningen i januar 1993.

De første årene var det så trangt med midler til drift at elevene måtte på barrikadene mange ganger for at tilbudet skulle overleve.

Scenekunstner Terese Mungai-Foyn studerte ved Xpress fra 1997 til 2001.

- Vi demonstrerte, forfulgte ministre, ropte slagord og var en skikkelig «nuisance». Men vi ville jo bare studere! sier Mungai-Foyn.

Kampen for å beholde studieplassene gikk hardt utov

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

i sommer anbefaler vi å lese et utvalg av årets langlesningssaker og intervjuer. Klikk på bildet for lese. God sommer!
Musikkultur 04.07.2022
Hun er en ytterst fascinerende sopran som kan kritiseres for å ha dårlig smak, skriver Magnus Andersson.
Musikkultur 02.07.2022
Kulturhus dytter den økonomiske risikoen over på artistene. For en visesanger fra Hedmark betyr det nedskalering i alle ledd - og faren for å spille med tap.
Musikkultur 30.06.2022
Den tiltrengte sceneteknikerlinjen på Fagskolen i Oslo skulle opprinnelig blitt godkjent til høsten. Nå blir det muligens først oppstart i 2024. - Vi gjør det vi kan, sier Nokut.
Musikkultur 30.06.2022
- En utvikling det åpenbart er knyttet noen bekymringer til, sier Tono. NRK er mer bekymret for om unge mennesker vil lytte til radio i fremtiden.
Musikkultur 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt