Bondebladet
21.03.2024
Ingrid Skjervold (22) har allerede gjort flere grep for å bedre drifta på familiegården, og er ikke redd for å si hva hun mener. For ett år siden ble hun valgt til leder i sitt lokale bondelag.
- Beklager at jeg er litt sen, sier Ingrid idet hun hopper ut av bilen med hestehenger som nettopp svingte inn på gårdsplassen. I en fei får hun tatt ned lemmen så kjæresten Jørgen kan hjelpe henne med å laste ut islandshesten hun har hatt med seg på trening.
- Sånn. Dette er det fine med å ha litt fleksible arbeidsdager, da har jeg mulighet til å gjøre ting som dette når det passer mellom stellene i fjøset, smiler hun.
Ingrid går inn i fjøset og trer på seg en kjeledress. Hun har vokst opp på gården, og hatt den som arbeidsplass siden 2020. Arbeidsoppgavene deler hun med sin far, Olaf, som for tiden er på ferie i Thailand.
- Drifta er såpass omfattende at vi må være to, så mens foreldrene mine er på tur har Jørgen tatt permisjon fra jobben sin som rørlegger for å hjelpe meg, forteller hun.
Korn og melk
Det er melk og korn det går i på gården som ligger i bygda Skatval i Stjørdal kommune. Mens Ingrid tar hovedansvaret for dyra på gården, er det faren som organiserer det som dyrkes på de 2000 dekarene de disponerer. 1500 dekar brukes til korn, resten til grovfôr.
- Fjøset ble bygd av oldefaren min, og var opprinnelig et båsfjøs. Det ble bygd om til løsdrift med melkestall i 2005, og i 2015 fikk vi inn robot. Nå har vi rundt 55 kyr som melker, forteller Ingrid.
Etter hvert som produksjonen har økt, har det blitt trangere om plassen for dyra. Såpass trangt at de ikke har plass til alle.
- Ideelt sett skulle vi hatt en driftsbygning hvor vi hadde plass til alle sammen, men kostnadene med å bygge er altfor høye. Derfor har vi landet på en løsning der vi leier plass i to fjøs på andre gårder. Det er litt logistikk, og det tar litt tid. Vi flytter dyr mellom gårdene hver uke, sier den unge bonden.
Nytt kalvehus
Ett byggeprosjekt har de likevel tatt seg råd til. Langs fjøsveggen som vender bort fra Trondhe
Gå til mediet- Sånn. Dette er det fine med å ha litt fleksible arbeidsdager, da har jeg mulighet til å gjøre ting som dette når det passer mellom stellene i fjøset, smiler hun.
Ingrid går inn i fjøset og trer på seg en kjeledress. Hun har vokst opp på gården, og hatt den som arbeidsplass siden 2020. Arbeidsoppgavene deler hun med sin far, Olaf, som for tiden er på ferie i Thailand.
- Drifta er såpass omfattende at vi må være to, så mens foreldrene mine er på tur har Jørgen tatt permisjon fra jobben sin som rørlegger for å hjelpe meg, forteller hun.
Korn og melk
Det er melk og korn det går i på gården som ligger i bygda Skatval i Stjørdal kommune. Mens Ingrid tar hovedansvaret for dyra på gården, er det faren som organiserer det som dyrkes på de 2000 dekarene de disponerer. 1500 dekar brukes til korn, resten til grovfôr.
- Fjøset ble bygd av oldefaren min, og var opprinnelig et båsfjøs. Det ble bygd om til løsdrift med melkestall i 2005, og i 2015 fikk vi inn robot. Nå har vi rundt 55 kyr som melker, forteller Ingrid.
Etter hvert som produksjonen har økt, har det blitt trangere om plassen for dyra. Såpass trangt at de ikke har plass til alle.
- Ideelt sett skulle vi hatt en driftsbygning hvor vi hadde plass til alle sammen, men kostnadene med å bygge er altfor høye. Derfor har vi landet på en løsning der vi leier plass i to fjøs på andre gårder. Det er litt logistikk, og det tar litt tid. Vi flytter dyr mellom gårdene hver uke, sier den unge bonden.
Nytt kalvehus
Ett byggeprosjekt har de likevel tatt seg råd til. Langs fjøsveggen som vender bort fra Trondhe