AddToAny

Kinas sterke mann

Et godt belagt forsøk på å tolke Xi Jinping i en bok om Kina sett utenfra.
De siste ukene har TV-bildene av Kinas tidligere president Hu Jintao som blir ført ut av Kinas partikongress mot sin vilje, fått en del oppmerksomhet i våre hjemlige medier. På bildene ser vi ham snakke til Xi Jinping mens han blir ført bort, og vi ser at Xi svarer, men vi må gjette oss til hva de begge sier.

Denne publikumsopplevelsen, rollen som observatør som må gjette seg til hva som blir sagt, er på mange måter en analogi for det arbeidet som Marte Kjær Galtung og Stig Stenslie, begge ansatt ved Etterretningsskolen, har måttet gjøre i sin nye bok Xi Jinpings Kina. Boken er et forsøk på å beskrive både Xi Jinpings og Kinas politiske utvikling, men dette er et arbeid som krever en del tolkning. Ikke bare er Kinas styrende makter lite meddelsomme om hva som foregår i interne diskusjoner dem imellom, men hvis vi skal tro Kjær Galtung og Stenslie, så er Xi selv også spesielt lite interessert i å bli forstått.

Kjær Galtung, som er sosialantropolog, har lang erfaring som Kina-kjenner og har skrevet flere bøker om landet. Statsviteren Stenslie er spesielt interessert i fortolkningens og kunnskapens art og grenser. Hva kan man vite om Kina? De jobber begge med etterretning, og det bærer denne boken preg av. Dette er en bok som er interessert i å vite hvordan vi kan vite, forfatterne synliggjør sitt eget tolkningsarbeid. Hvordan kan man finne ut av de tingene som andre aktivt ikke vil at du skal finne ut av, som hva Xi Jinping vil? Hvordan tolke informasjon som kommer ut av et lukket regime?

Marte Kjær Galtung og Stig Stenslie Xi Jinpings Kina

Universitetsforlaget, 2022 192 sider Veil. pris: kr 299

Etterretningsmetoden er, så vidt jeg skjønner, å få med så mye informasjon som mulig. Blokker med informasjon gjenspeiler seg i blokker med tekst. Her er det lange avsnitt, og ingen luft mellom dem heller. Leseren kan i begynnelsen føle seg litt overveldet. Men denne leseropplevelsen endrer seg underveis. Etter hvert som man får bedre oversikt, blir informasjon om Xis ungdom, presentasjon av sjefsideologer og Xis historiesyn til puslespillbiter heller enn støy.

(Det vi får anta er) Kjær Galtungs antropologiske blikk, for eksempel på hva vi kan lære om Xis bakgrunn fra Kinas egenartede litterære sjanger «arrlitteratur» (äçæ-å), poesi skrevet av generasjonen som ble sendt på landsbygda under kulturrevolusjonen, er fint supplert med (det vi får anta er) Stenslies statsvitenskapelige teori. Vi får dermed et omriss av Xi Jinping, via et vell av kilder som hver for seg kanskje ikke er så sterke, men som sammen indikerer hva vi kan vite, og hva vi ikke vet. «En må selvfølgelig ta med en klype salt alle meningsmålinger om politiske temaer i Kina», skriver Kjær Galtung og Stenslie. Dette må jo kunne sies å være en underdrivelse. Likevel, teori og fakta belyser hverandre godt, og det danner seg et bilde av hva som er Xi Jinpings Kina.

Og det bildet er overraskende skummelt. Som Kjær Galtung og Stenslie påpeker, så var det mange som trodde at Xi kom til å fortsette med den åpningen og markedstilpasningen og «vestliggjøringen» av Kina som vi mente å kunne lese ut av utviklingen under Deng Xiaoping og Hu Jintau. Hvis vi skal tro norsk etterretning(sskole), så er det slett ikke tilfelle.

Denne boka heter Xi Jinpings Kina, og at det er nettopp Xi Jinpings Kina det er snakk om, vises med tydelighet allerede i oversiktskartet som åpner boka. Her er både Tibet, og - enda mer interessant - Taiwan med selvfølgelighet innlemmet i «Kina». (Kartet er fra en billedtjeneste. Så spørsmålet er: Hva søkte de på? «Kina, inklusive områder de hevder suverenitet over»?) Det er et interessant, og tvetydig, grep.

Xi har sentralisert makten, han har kvittet seg med fiendene sine, han har fått egne tanker skrevet inn i grunnloven, han har sørget for at han kan sitte på livstid, og han har bygget opp en personlighetskult rundt seg selv som ikke er blitt sett siden Maos dager. Men det er signifikante forskjeller på Xi og Mao. Ifølge Kjær Galtung og Stenslie så bunnet Maos behov for en personkult i at han ikke stolte på partiapparatet rundt seg. Xis personkult er samtidig også en partikult, og det finnes ingen, i regimets øyne, legitim opposisjon, verken utenfor eller innenfor systemet. Ritualistisk dyrking av Xi og partiet, gjennom faktiske spill eller gamification av hverdagen (sosiale poeng for «riktig oppførsel» både på og av nett), skal dyrke frem de rette ideologiske holdningene og det Kjær og Stenslie kaller det eneste riktige historiesynet.

Dette betyr jo ikke at alle kinesere lever under slik sterk kontroll. Kina er stort, og kinesere er, som vi alle vet, mange. Man vil helt sikkert kunne finne andre fortellinger om Kina enn den som fortelles av den norske etterretningshøyskolen. Men disse har sannsynliggjort at dette «kontrollokratiet» er, nettopp, Xi Jinpings Kina.

Image-text:

Kinas president Xi Jinping, til høyre, ser på at landets ekspresident Hu Jintao geleides ut fra avslutningen av det kinesiske kommunistpartiets kongress i oktober 2022. Foto: Andy Wong / AP / NTB

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Rasmus Hansson spør Ola Borten Moe hvordan regjeringen har sikret Stortingets vedtak om ambisiøse miljøløsninger ved NTNU.
Forskerforum 08.02.2023
Forskningsminister Ola Borten Moe mener endringene ikke har vesentlige virkninger.
Forskerforum 08.02.2023
NOKUT har vedtatt akkreditering av master i rettsvitenskap fra Universitetet i Agder (UiA) og Universitetet i Stavanger (UiS).
Forskerforum 08.02.2023
En skremmende bok om pågående økonomisk krigføring, som beskriver geopolitikkens skjulte sider - og spår frihandelens død.
Forskerforum 08.02.2023
Rannveig Beito Svendby har skrevet en essensiell innføring i inkluderende undervisning.
Forskerforum 08.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt