AddToAny

Katja forsvarer hakekorset: - Det er vår plikt å ta opp ubehagelige temaer

- Vi kan ikke tillate at nazistenes tjuveri av felles kulturminner forsøpler vår oppfatning av eldgamle tegn og symboler. En gjenstand eller et symbol må eie sin egen historie. De tilhører sin tid, mener museumsleder Katja Regevik.
Kunst, kultur og akademia blir for tida stadig gransket og målt etter tidsåndens standarder for hva som er moralsk akseptabelt. Anklager om kolonialisme, rasisme, diskriminering og stigmatisering er sentrale stikkord når statuer og malerier fjernes eller vekker opphetet debatt, pensum kreves endret, filmer blir nektet vist eller ord byttes ut i bøker.

Også kulturhistoriske museer opplever at materiale de stiller ut kan være kontroversielt og støtende, og derfor utfordrende å formidle. Det gjelder blant annet gamle fornminner.

- Vi som museum har et samfunnsoppdrag og må tørre ta de vanskelige diskusjonene. Det kan være krevende mange ganger. Vi kan ikke fjerne gjenstander eller misbrukte symboler, men vi trenger å opplyse om og diskutere dem, sier Katja Regevik.

Kathrine Geard

Steinringer

Hun er avdelingsleder ved Tingvatn fornminnepark som er en del av Vest-Agder-museet. Tingvatn et svært gammelt tingsted for de indre bygdene vest i Agder. På den flate moen utenfor museumsbygget stikker én rektangulær og tre runde steinsettinger opp av snøen. Her er det også et titalls gravhauger. Fornminnene stammer trolig fra jernalderen og folkevandringstida, altså de første århundrene av vår tidsregning. Deler av feltet kan være enda eldre.

- Vikinggrava som er inni den ene steinringen, antar vi er sekundærbruk av den. Altså at steinringen kom først, forklarer Regevik.

{f1}

Området ble lenge brukt til militære formål. Først da forsvaret la ned sitt anlegg, ble det fra 2011 etablert et museum ved tingplassen. Her kan man lære om tidsepoken og historisk håndverk gjennom ulike utstillinger, kurs og arrangementer. Det mest populære arrangementet er Vikingtinget i mai.

Kathrine Geard

Sensitivitet

På Snartemosletta rett sør for Tingvatn ble det funnet en rekke mannsgraver rike på gods på ulike tidspunkter. Den siste graven ble oppdaget i 1933, og inneholdt blant mye annet et gulldekorert praktsverd og rester av mønstrede tekstiler fra folkevandringstida.

Snartemosverdet har fått masse publisitet og ble fort kjent langt ut over landets grenser. De vevde tekstilbåndene derimot, lå lenge stuet vekk i en skuff. Det skyldes at svastikaen eller hakekorset er et gjennomgående symbol i mønsteret. Dette og andre norrøne symboler ble som kjent brukt i propaganda for Nazi-Tyskland og av hjemlige nazister i NS. Og blir fortsatt misbrukt av nazister den dag i dag.

- Etter krigen snakket ingen om disse tekstilene. Man kan si de ble totalt kansellert, sier Regevik.

Hakekorsets betydning var redusert til nazistenes krig og grusomheter. Men for museet er det maktpåliggende at vi ikke tillater at nazistenes tjuveri av felles kulturminner forsøpler vår oppfatning av eldgamle tegn og symboler for alltid.

- Dette vekker alltid store diskusjoner og er materiale som må håndteres med varsomhet og respekt. Nettopp derfor er det viktig å vise fram disse tekstilene og sette dem i kontekst. Vi har brukt de siste ti åra på å løfte dem fram og forske på dem.

{u1}

Anerkjennelse

Det handler også om anerkjennelsen av de mennesker som

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Nyttårsrakettene rekker så vidt å treffe bakken før det settes krisestab og varsles unntakstilstand på Sørlandet. Den skyldige? Snøen.
Fagbladet 20.02.2024
25. mars 1994, EU-debatt på NRK-TV. Det kan godt tenkes at Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland tenkte at man kan komme langt med et smil, men noen ganger så når du bare ikke fram.
Fagbladet 20.02.2024
NORGE I VERDEN
Fagbladet 20.02.2024
Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Fagbladet 20.02.2024
Rett over nyttår blusset en litt merkelig debatt opp om foreldre som leverte barna sine i barnehagen selv om de ikke skulle på jobb.
Fagbladet 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt