AddToAny

Kari Østerud (direktør, SSP), 06.10.2016 09:16

Kari Østerud (direktør, SSP), 06.10.2016 09:16
Samfunnsøkonom Steinar Juel i Civita har tatt til ordet for å fjerne de såkalte seniorgodene. Spesialordningene for seniorene er sløsing med ressurser mener han, og de bidrar til stigmatisering av seniorer.
Steinar Juel får støtte av NHO som har ønsker å fjerne den ekstra ferieuken for seniorene. Produktivitetskommisjonen foreslår også i sin andre rapport en avvikling av seniorgodene i arbeidslivet.

Helt nylig slo imidlertid Dagsavisen fast på sin førsteside at NHO, Civita og deres meningsfeller tar feil; seniorgodene virker, og den ekstra ferieuken motiverer eldre arbeidstakere til å jobbe lengre. Så hvem har rett? Virker seniorgodene etter hensikten, og hva er egentlig et seniorgode? Alle over 60 år har krav på en uke ekstra ferie; og det er særlig denne ekstra ferieuken som har vært debattert i det siste. Noen har også en avtale med sin arbeidsgiver om noen ekstra fridager i tillegg til ferieuken. Spørsmålet er om litt ekstra ferie og fri bidrar til at man utsetter tidspunktet for pensjonering. Det er faktisk slik at alle har litt rett, både NHO, Civita og Dagsavisen. Det er forsket på om såkalte seniorgoder som ekstra fri og ferie bidrar til forlengede yrkeskarrier. Mye tyder på at dette har liten effekt på beslutningen om å forlenge yrkeskarrieren. Tiltakene har i liten grad vært i stand til å overbevise den sentrale målgruppen de usikre seniorene om å jobbe lenger. Selv om pensjoneringsalderen i snitt har økt, kan dette skjedd av andre årsaker. Men bildet er ikke helt entydig. Nyere forskning viser at der hvor man har avtalt noen ekstra fridager for seniorene, forebygger dette tidligpensjonering og uttak av AFP. I tillegg viser den Fafo-undersøkelsen som var grunnlaget for Dagsavisens førstesideoppslag, at et flertall av de som ble spurt mente at den ekstra ferieuken motiverer dem til å jobbe lengre. Det er dog viktig å være klar over at Fafo ikke har undersøkt de faktiske effektene av en ekstra ferieuke, bare hva man mener om dem. Jeg synes ikke det er så rart at alle debattantene har litt rett. Beslutningen om å fortsette i arbeide eller gå av med pensjon påvirkes nemlig av veldig mange ulike faktorer, og folk har forskjellige preferanser! Det gjelder også de over 60 år. For noen er litt ekstra fri viktig, for andre spiller det ingen rolle. Arbeidsmiljø, ledelse, arbeidsoppgaver, utviklingsmuligheter, økonomi, pensjon, helse og familieforhold alt spiller inn. Derfor synes jeg det er litt synd at fakta og viktige nyanser forsvinner i jakten på oppmerksomhet og store overskrifter.

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt