AddToAny

JUL MED GOD SAMVITTIGHET

JUL MED GOD SAMVITTIGHET
«God mat trenger ikke være dyr» er slagordet til Jane H. Johansen, som står bak Veganmisjonen. Sammen med Veganmannen, alias Thomas Hvål Olsen, deler de raust sine beste plantebaserte oppskrifter som lukter advent, jul og nyttår lang vei.
VEGANMISJONENS LINSESTEK (6 p) Årets julestek er en blanding av linsestek og nøttestek, og den er særdeles saftig og full av godsaker. Her snakker vi linser, mandler, valnøtter, sellerirot, purre, løk, fløte, persille, laurbærblad, hvitløk og mmmmasse muskat!



INGREDIENSER:

2 dl brune eller grønne linser (= ca 6 dl ferdig kokte linser) 2 laurbærblad 1 dl mandler 1 dl valnøtter 2 dl brødsmuler (= ca 3 brødskiver kjørt til smuler i food processor) 1 medium purre, kuttet smått 1 rød løk, kuttet smått 2 dl revet sellerirot 2 dl små havregryn 2 hvitløksfedd, finhakket et par never finhakket frisk persille 1 krm chilipulver litt revet muskatnøtt, smakes til salt og pepper 2 dl vegansk matfløte

FREMGANGSMÅTE:

1. Ha linser og laurbærblad i en kjele og hell på rikelig med vann. Kok i 20 min, eller til linsene er helt møre. Sil av vannet. Avkjøl og fjern laurbærbladene. Ha linsene over i en food processor og kjør kjapt til de er passe most. Ikke fullstendig most, det skal være noen hele linser igjen.

2. Mens linsene koker, rist mandler og valnøtter i en tørr stekepanne. Mal dem til småsmuler i food processor.

Mal også brødskivene til smuler i food processor.

3. Varm opp en raus skvett rapsolje i en stor stekepanne. Stek purre, løk og sellerirotrasp på litt over middels varme i et kvarters tid. Litt mer olje gjør susen.

Det skal bli gyllenbrunt og krympe til ca halvparten.

4. Ha de moste linsene, nøttesmuler, brødsmuler og grønnsaker i en stor bolle. Bland inn havregryn, hvitløk, persille, chili, muskat, litt salt og pepper og til slutt matfløte. Arbeid litt med farsen og mos godt sammen med en sleiv. Smak! Kanskje trengs mer salt, mer chili, mer pepper, mer muskat.

5. Dekk en brødform eller annen ildfast form med bakepapir. Dytt farsen godt ned i formen med sleiv. Jeg brukte en brødform som rommer ca 1,5 liter. Nå er steken klar til å gå i ovnen: 6. Stek på 200 grader midt i ovnen i 40 min. Den skal bli gyllenbrun
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt