AddToAny

- Jeg har utallige historier om at noen lever under så streng sosial kontroll at de ikke har en krone i lommeboka

- Jeg har utallige historier om at noen lever under så streng sosial kontroll at de ikke har en krone i lommeboka
Kim Anne-Marie Hiorths store drivkraft er at folk skal ha det bra. I elleve år har hun hjulpet minoritetskvinner i Oslo.
- Jeg lager mye jobb for meg selv, men det er så verdt det. Det er noe med å gå den ekstra milen, være litt ekstra grei og nå fram til folk som sliter. Hva er viktigere enn at folk får det bra?, sier politioverbetjent og mangfoldskontakt Kim Anne-Marie Hiorth.

I elleve år har hun jobbet opp mot minoritetskvinner i Enhet sentrum i Oslo. Sakte men sikkert har hun fått tillit i minoritetsmiljøene, og sakte har hun bygget seg opp et stort nettverk slik at hun som politi kan bidra til at folk får det bedre. For det er dette som hele tiden har vært Kims mål. Enten det er ved å stanse en ung gutt i å dra til Syria for å krige, eller ved å få minoritetskvinner ut av voldelige forhold. Med et brennende engasjement har hun oppsøkt moskeer, holdt utallige foredrag og kurs, eller bare kommet innom.

I dag er hun velkommen til alle trossamfunn i Oslo. Men å bygge opp denne tilliten tok tid.

Det hele startet på slutten av 90-tallet, da hun jobbet på org.krim i Oslo (organisert kriminalitet).

- Det som fikk meg til å ville begynne å jobbe med minoritetskvinner var at når vi var hjemme og gjorde ransakinger hos folk med annen etnisk bakgrunn enn norsk, stod kvinnene nesten hver gang for seg selv, og kunne ikke snakke norsk. I begynnelsen gikk jeg bort og spurte hvor lenge de hadde bodd i Norge. Noen hadde bodd her i fem år, andre mindre eller lengre, og en hadde bodd 38 år i Norge uten å kunne norsk. Jeg tenkte at dette er en stor skam, for de går jo glipp av så mye i samfunnet. Jeg tenkte at dette må noen gjøre noe med. Men når man tenker sånn er denne «noen» ofte deg selv, sier Hiorth.

Bang, bang, bang

Etter å ha tenkt lenge på det, troppet hun opp på kontoret til sjefen for Forebygging i Oslo politidistrikt, den gang Grønland politistasjon, noen år senere. Hun forklarte at hun ville jobbe med minoritetskvinnene, og hun ville lære seg arabisk samtidig, slik at mange kunne forstå henne bedre.

- Da så han på meg og sa «Det har ingen gjort før. Bare med kvinner? Jeg må ta det opp på ledermøtet og så får vi se». Så kom han tilbake og sa at det var greit, men at jeg måtte levere. Ja, sa jeg, jeg skal levere. På mange måter er det enklere å vise til at man har levert når man jobber med organisert kriminalitet, når vi tok kilovis med narkotika og masse forskjellig tjuvgods. Det er enklere å vise. Hvordan leverer du på mennesker? Men jeg har levert, sier Hiorth.

Etter å ha fått klarsignal fra sjefen gikk Hiorth i gang med å kontakte alle religiøse samfunn på Grønland og området rundt. Det var mange. Men Hiorth lot seg ikke stoppe av stor arbeidsmengde, og på kvelder og helger gikk hun rundt og banket på dørene.

Noen moskeer var enkle å se, mens andre var i oppganger hvor det var flere i forskjellige etasjer. Hiorth banket på overalt.

- Jeg hadde politiskiltet og sivile klær, og det var alltid en mann som å

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt