AddToAny

Issát anbefaler tidlig generasjonsskifte

TANA: Issát Ovllá Varsi (25) har alltid visst at han ville bli bonde. I fjor sommer overtok han hjemgården. I dag driver Issát to gårder og har ansatt faren Arvid (56) som kårkall på heltid.
Issát er den yngste av fire søsken. Når jeg spør ham hvorfor det ble akkurat han som overtok gården, svarer han raskt:
- Jeg tror mamma og pappa tidlig så at det ikke ville bli bonde av de tre andre. Derfor lagde de meg, og deretter hjernevasket de meg til dette her. Jeg vet ikke om noe annet. Det er bare ku i livet mitt, sier Issát og ler.
Vi treffer den unge og energiske bonden hjemme i Sirbmá i Tana kommune en dag i begynnelsen av mai.
Under oppveksten likte Issát å jobbe hjemme på gården.
- Da jeg var åtte år gammel, gjorde jeg en avtale med far om at jeg skulle få en crossykkel hvis jeg gikk i fjøset hver dag og jobbet. Fra jeg var ti år gjorde jeg alt arbeidet i fjøset, bortsett fra å melke. Det gjorde far, forteller han.
Issát sier at det var så vidt han orket å fullføre grunnskolen. På videregående tok han teknologi og industrifag i Karasjok og maskin og mekanikk i Kirkenes. Forsøket på å ta voksenagronomutdannelse som privatist, stoppet opp allerede det første semesteret, på grunn av for høyt fravær. Issát prioriterte andreslåtten og fjøset, framfor skolebenken.

BYGDE LØSDRIFTSFJØS
Det var besteforeldrene til Issát som dyrket opp Olstad gård. Landbruket har blitt totalt forandret siden Issáts forfedre ryddet land og tok slåtten med en liten traktor og mye håndmakt. I dag kan Issát slå alt graset, på de 700 dekarene som han disponerer, alene i løpet av én dag, med sin butterfly slåmaskin og pakke og presse graset med sin kombipresse på et par dager.
Som de fleste gårdbrukerne i Finnmark leier Issát mye land av FeFo, eller Finnmarkseiendommen. Kun 200 dekar eier han selv. Gårdstunet ligger i ei skråning rett ovenfor E6. På oversiden er det beiter, og nedenfor veien strekker store, flate jorder seg bort til Tanaelva. Faren til Issát bygde et løsdriftsfjøs i 2004. Dette hadde da 25 liggebåser og kostet 1,8 millioner kroner. Siden den gang er det gjort flere påbygninger på fjøset, slik at det nå har 46 liggebåser til melkeku og fem liggebåser til sinkyr.
I fjøset står det i dag en SAC melkerobot med dobbel boks. Dette betyr at to kyr kan bli melket samtidig.
- Den er driftssikker. Vi har vel bare hatt tre-fire utrykninger i løpet av de ni årene vi har hatt SAC. Servicemannen bor seks mil unna, så det er jo bare en svipptur herfra, sier Issát.

KOSTBART HAVARI
En dag i november i fjor var det imidlertid et stort havari på melkeroboten, som servicemannen ikke klarte å fikse raskt. Da var roboten i ustand i seks døgn, fordi ei ku hadde gått inn der armen sto og skadet en kabel, slik at det oppsto en kortslutning, som blant annet ø
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Bestillingsløsninga for fjøskort er nå flyttet fra Tines medlemssider og over til «Min side» på Genos nettside. Her kan du endre bestillingsmåned, antall sett eller avbestille.
Norsk Landbruk 19.09.2024
- Gjeninnføringa av Harmoni Verpehonnør gjør at vi kan tilpasse fôringsregimet til de endringene vi opplever hos dagens hybrider, skriver Norgesfôr på sine sider.
Norsk Landbruk 19.09.2024
En ny rapport hevder at melk, egg og kjøtt fra klonede dyr, snart kan bli tilgjengelig i Canada, uten at forbrukerne vet det. Dr.
Norsk Landbruk 19.09.2024
Norsvins storsatsing, Delta Norge, er i gang. Nå er de første rånene satt inn i rånetest, og én av de to nye dyrebilene er i drift.
Norsk Landbruk 19.09.2024
For første gang på åtte år har det vært en liten økning i antall slaktede griser i Tyskland. I løpet av de første seks månedene av 2024 ble 21,9 millioner griser slaktet i svineland nummer to i EU.
Norsk Landbruk 19.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt