AddToAny

Islamsk terror vokser i Afrika

Den islamske stat IS er slått i Syria og Irak, men seieren til Taliban i Afghanistan inspirerer flere islamist-grupper. De vokser særlig i Afrika, der lokale konflikter blir kledd i islamistisk drakt.
Professor Stig Jarle Hansen mener likevel disse jihadist-gruppene utgjør liten fare for Vesten.

I morgen er det gått 20 år siden terror-anslaget mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington. Fire fly ble kapret og to av dem ble styrtet inn i tvillingtårnene i New York og et mot forsvarets hovedkvarter i Pentagon. 2977 mennesker ble drept.

I oktober samme år gikk amerikansk-ledede styrker inn i Afghanistan for styrte det sittende Taliban-styret og finne lederen for Al Qaida, Osama bin Laden. Han ble ansett som hjernen bak angrepet. Han klarte å rømme til Pakistan.

Det ble starten på en nesten 20 år lang amerikansk og alliert invasjon av det allerede krigstrøtte Afghanistan. Turbulente og krigspregede år førte Taliban til slutt tilbake til makten i det USA trakk seg ut av landet. For Taliban og den militante, ytterliggående islamismen er det en triumf av historiske dimensjoner.

Men i motsetning til Al Qaida og IS har ikke Taliban brukt terror for å spre sin tolkning av islam til andre deler av verden.

Al-Qaida og IS

Al-Qaida er ytterliggående wahhabiiske salafister, som i utgangspunktet kjempet i Afghanistan mot den sovjetiske invasjonen på 80-tallet. Al-Qaida betyr «basen» på arabisk. En sentral skikkelse var den styrtrike saudi-araberen Osama bin Laden som sto for finansieringen av gruppa. Etter å ha flyktet fra Saudi-Arabia i 1989 oppholdt bin Laden seg blant annet i Pakistan og Sudan. Men i 1986 slo han seg i Afghanistan og etablerte et nært samarbeid med Taliban, som varte inntil den amerikansk-ledede invasjonen i 2001. I denne perioden hadde al-Qaida utviklet et internasjonalt terrornettverk. Mange veteraner fra al-Qaidas treningsleirer har i ettertid blitt ledere i terror-organisasjoner i andre deler av verden.

al-Qaidas mål er å danne et pan-islamsk kalifat (rike) basert på streng islamsk shariarett. For å oppnå dette mener de det er nødvendig å bekjempe korrupte regimer som har sviktet islam og er dominert av vestlig levesett. Særlig er sinnet rettet mot USA og Israel.

Den islamske staten (IS) (ad-Dawlah al-ÊIslÄmiyyah) er en militant, islamitisk jihadistgruppe som står nær den sunnimuslimske retningen wahhabisme. Den islamske staten ble vanlig betegnelse i 2014. Bevegelsen er også omtalt som blant annet Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) eller DAESH, som er det arabiske akronymet.

IS mener de skal opprette et nytt kalifat med religiøs autoritet over alle muslimer i verden, som skal omfatte Levanten. Det vil si Libanon, Syria, Israel, Palestina, Jordan og deler av Irak og Tyrkia.

Lenge var de regnet som en del av det internasjonale al-Qaida nettverket, men skilte lag med dem i 2013.

En vesentlig forskjell mellom al-Qaida og IS er strategien mot folk og regimer som anses som vantro, som sjiamulsimer og sunnimuslimske sufier. al-Qaida har hatt hovedfokus på vestlige mål (retorisk omtalt som «korsfarere og jøder») IS har stått for det motsatte: Total krigføring mot det de anser som sjia-styrker, og mot de de mener er vantro muslimer, særlig jesidiene i Syria og Irak. De har også rammet tilhengere av de kristne kirkene i området.

Kilde: Wikipedia

Fra 2014 kontrollerte Den islamske staten (IS) et større territorium i Øst-Syria og Vest-Irak som de kalte for et Kalifat (Rike. Red. anmerkning). IS er en sunnimuslimsk gruppe som vil lage en ytterligåede sharia-stat. De har sitt utspring i al-Qaida i Irak, en gruppe som oppsto i kjølvannet

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt