AddToAny

- Ingen sivile ønsker krig

Palestinske Huda Kayed (51) og datteren Rahil Al-Daraji (31) kom til Norge fra en flyktningleir i Libanon i 1999, og har kjent på dødsangsten ved lyden av bombing og skyting utenfor døra.
Neste år kommer endelig en internasjonal erklæring om å begrense skadene på sivile fra eksplosive våpen i befolkede områder. Når eksplosive våpen brukes i byer, er over 90 prosent av dem som skades og drepes sivile. Gjennom nettverket INEW (International Network on Explosive Weapons) har Norsk Folkehjelp og andre sivilsamfunnsaktører i mer enn ti år kjempet for en EWIPA (Explosive Weapons in Populated Areas)-erklæring, som skal adressere de enorme humanitære konsekvensene som stammer fra bombing i og av byer.
Huda Kayeds besteforeldre var blant 750 000 palestinerne som ble drevet på flukt som følge av opprettelsen av staten Israel i 1948. 300 000 av dem flyktet til Libanon. Huda ble født i Beirut og vokste opp med hele storfamilien som naboer.
- Da jeg var fem år gammel, brøt borgerkrigen i Libanon ut. Lyden av bombing er et av mine aller tidligste minner, forteller hun.
I 1982 invaderte Israel det sørlige Libanon, og beleiret etter hvert også Beirut.
- Vi bodde nær flyplassen hvor det var mye bombing, så familien måtte flykte ut av byen. Det tok flere måneder før vi kunne vende hjem, sier hun.

I LIVSFARE. Israels mål var å fordrive PLO fra Beirut, og sommeren 1982 forlot alle palestinske soldater byen. Israels forsvarsminister Ariel Sharon erklærte at 2000 terrorister fortsatt var igjen i palestinske flyktningleirer, og i september gikk kristne falangister til angrep på leirene Sabra og Shatila og massakrerte flere hundre mennesker.
Huset til Hudas familie lå bare noen hundre meter fra leirene.
- Selv om min familie ikke bodde i en flyktningleir, skjønte vi at vi var i livsfare. Mine foreldre, seks søsken, besteforeldre, tanter og onkler flyktet hals over hode, uten å ta med noe. Det var et mirakel at vi kom oss unna. Jeg husker at det lå lik i gatene, forteller hun.
Igjen tok det mange måneder før fami
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi jobber med internasjonalt utviklingsarbeid, humanitær minerydding, sanitet og redningstjeneste, integrering og asyl.
Appell 04.12.2023
Grufulle tap av menneskeliv i Gaza. En kraftig økning i uro og vold mot sivile palestinere på Vestbredden. Daglig leder av Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon PFU, Abbas Milhem, har aldri før sett noe som ligner på det som skjer i Palestina nå.
Appell 04.12.2023
Å våkne hver dag med triste nyheter er blitt et faktum på Gazastripen Mer enn 200 palestinere drept i natt av israelske luftangrep Og dessverre i
Appell 04.12.2023
Norsk Folkehjelp Kongsvinger stiller alltid opp når de blir spurt om å bidra i lokalsamfunnet. For å få til dette er det én ting som gjelder: Et aktivt styre.
Appell 04.12.2023
Appell 04.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt