AddToAny

I arbeidsgiverennss vold

Det vakre landskapet i Western Cape i Sør-Afrika skjuler grusomme arbeidsforhold, fattigdom, lidelse og mennesker som lever helt på arbeidsgivernes nåde. Arbeiderne på store gårder i provinsen har organisert seg for å stå opp for sine rettigheter.
Western Cape er det afrikanske kontinentets sydligste punkt. Med sin beliggenhet - der det varme Indiahavet møter det kalde Atlanterhavet - har provinsen et behagelig middelhavsklima og fruktbar jord som er velegnet for landbruk og vinproduksjon.
Men under den vakre overflaten er det en annen virkelighet. Her er det store jordbruksanlegg med hundrevis av arbeidere som bor og lever på gårdene, ofte i flere generasjoner. De mektige gårdeierne bruker sin makt for å hindre arbeiderne i å organisere seg og stille krav om grunnleggende rettigheter, men nå har arbeiderne begynt å ta til motmæle.
Bonden på Ashton Goree skal normalt overføre lønningene 24 timer i forveien for at arbeiderne, som får utbetalt lønn hver 14. dag, skal få lønn i tide. Gang på gang skjer det at lønna ikke er klar til lønningsdagen. Arbeiderne har gjentatte ganger tatt det opp med bonden uten at noe skjer.
I protest forlot arbeiderne på gården arbeidet og samlet seg utenfor gården for å høre på Denico Dube Farm fra fagforeningen CSAAWU. Dube lovte å mekle på arbeidernes vegne, men han sa også at de måtte vende tilbake på jobb denne dagen. CSAAWU organiserer om lag 5000 landarbeidere i Western Cape-området, og ble grunnlagt i 2006 med ett formål: Å gi de aller fattigste og mest sårbare en stemme.
CSAAWU har tatt oss med til noen av gårdene i området, slik at vi kan få h
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

I mars signerte Norsk Folkehjelp en avtale med UDI om drift av akuttmottak ved Gardermoen for å ta imot flyktninger fra Ukraina. For noen er dette den første trygge «havna» etter å ha flyktet fra krigen.
Appell 14.09.2022
Fotball er mye mer enn bare kampen om seier. For spillerne på Ukraina United er det også en sjanse til å være normal ungdom igjen for en stund.
Appell 14.09.2022
Norsk Folkehjelps sanitetsmannskaper har i fem uker pleiet sår og hjemlengsel under årets sommerleirer på Utøya. Under AUFs leir er det ekstra beredskap.
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022
Appell 14.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt