Kjøttbransjen
05.04.2016
Alt fra kua kan brukes til å øke inntjeningen for kjøttbransjen, ikke bare biffen. Restråstoffet kan vise seg å være helsebringende. Kanskje man kan lage laboratoriedyrket kjøtt?
Mulighetene er enorme, bare fantasien setter begrensninger. Forskere ved Nofima bruker kunnskapen om muskel og matriks i kombinasjon med celler for å utvikle produkter i tråd med de bioøkonomiske målene. Det seneste eksempelet er bidraget i utviklingen av sårhelingsprodukter av eggeskallmembran.
SÅRHELINGSPRODUKT Hvordan skjer dette i praksis? Suksesshistorien er som følger: Bioteknologiselskapet Biovotec bruker eggemembranen til å lage sårhelingsprodukt. Denne membranen er i utgangspunktet et restavfall, men har vist seg å kunne bli brukt som ingrediens i et sårhelingsprodukt. På denne måten kan restavfall bli et sårhelingsprodukt i form av et plaster, og dermed et svært lønnsomt produkt. Nofimas rolle har vært å teste ut produktet på celler. Kunnskap om celler og matriks har vært helt essensielt i utviklingen av det nye produktet. Forskerne har utviklet cellemodeller med celler som finnes naturlig i kroppen, og som også n
Gå til medietSÅRHELINGSPRODUKT Hvordan skjer dette i praksis? Suksesshistorien er som følger: Bioteknologiselskapet Biovotec bruker eggemembranen til å lage sårhelingsprodukt. Denne membranen er i utgangspunktet et restavfall, men har vist seg å kunne bli brukt som ingrediens i et sårhelingsprodukt. På denne måten kan restavfall bli et sårhelingsprodukt i form av et plaster, og dermed et svært lønnsomt produkt. Nofimas rolle har vært å teste ut produktet på celler. Kunnskap om celler og matriks har vært helt essensielt i utviklingen av det nye produktet. Forskerne har utviklet cellemodeller med celler som finnes naturlig i kroppen, og som også n