AddToAny

Hvilke rettigheter og plikter har du som arbeidstaker?

Hvilke rettigheter og plikter har du som arbeidstaker?
Kan du selv velge å isolere deg og ikke gå på jobb? Har du rett på fri/velferdspermisjon dersom du må være hjemme med barnet ditt nå som barnehager og skoler er stengt? NRFs forhandlingssjef gir svar på mye av det mange arbeidstakere lurer på.
Har jeg rett på sykepenger hvis jeg blir satt i karantene?

Påvist smitte er grunnlag for sykemelding og rett til sykepenger, og er gyldig fravær på linje med annet sykefravær. Vurderingen gjøres av lege.
Smittede blir satt i karantene i den tiden helsetjenesten mener det er nødvendig. Selv om man ikke har symptomer eller føler seg syk, gis det sykemelding og sykepenger i denne perioden.
Du må selvsagt straks gi beskjed til arbeidsgiveren din om at du er i karantene og holde arbeidsgiver løpende orientert om situasjonen.
Isolasjon i 14 dager er et virkemiddel som iverksettes for personer som anses som mulig smittet. Hvis du etter legens vurdering må isoleres som følge av mulig koronasmitte, kan du få sykemelding og rett til sykepenger. NAV har åpnet for at sykmelding kan gis etter telefonkonsultasjon med legen.
Dette gjelder også dersom kommunelegen nedlegger forbud mot at du utfører arbeid på grunn av smittefare. Det kreves ikke bevis for at du faktisk er smittebærer, det er tilstrekkelig at det foreligger en risiko for dette.
Les mer om sykemelding i forbindelse med koronaviruset på NAVs nettside.

Kan arbeidsgiver pålegge karantene?

Ja, men dette dekkes ikke av sykepengerettighetene, arbeidsgiver må dekke lønnskostnader. Sykepenger forutsetter at du har fått vurdering av lege.
Dersom du pålegges å jobbe hjemmefra, plikter du å gjøre det. Dersom arbeidet ikke kan utføres hjemmefra, så har du likevel krav på lønn dersom det kun er arbeidsgivers frykt for smittefare, og ikke en medisinfaglig vurdering, som ligger til grunn for pålegget om karantene.
Har du vært på reise i koronautsatte områder, plikter du i kraft av lojalitetsplikten å informere arbeidsgiver om dette, det samme gjelder om du har vært involvert i andre aktiviteter som kan medføre smittefare.

Hvem betaler lønnen min dersom jeg settes i karantene eller blir syk?

Dersom du har blitt sykemeldt fordi du er koronasmittet, har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. Arbeidsgiver betaler da sykepenger for de første 16 kalenderdagene, og folketrygden tar over fra og med 17. sykedag. Det kan komme endringer i lengden på arbeidsgiverperioden fredag 12. mars, og vi vil oppdatere etter hvert som vi vet mer.

Gjelder det egne regler for helsepersonell?

Helsedirektoratet varslet torsdag 12. mars at helsepersonell som jobber med pasientbehandling, forbys å reise til utlandet - både tjenestereiser og privatreiser. De vil få kostnadene kompensert. Gjelder foreløpig ut april 2020.

Hvilke tiltak kan arbeidsgiver iverksette for å hindre smitte?

Arbeidsgivers styringsrett gir arbeidsgivere vid adgang til å gi arbeidstakerne instrukser og pålegg. Slike instrukser og pålegg må imidlertid fremstå saklige og forholdsmessige. Arbeidsgiver har en generell plikt til å sørge for et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, og vil i kraft av sin styringsrett kunne iverksette en rekke tiltak for å forebygge sykdom på arbeidsplassen.
Radiografer og annet helsepersonell er en kritisk gruppe i situasjonen vi er i, og bør være særlig aktsom. Les mer om dette her.
Selv om arbeidsgiver kan pålegge deg karantene (se over), vil det ikke være innenfor arbeidsgivers styringsrett å pålegge deg å ta ut ferie eller avspasere i denne perioden.
Kan jeg selv velge å isolere meg?

Slik situasjonen har blitt, er det forståelig at noen ønsker å skjerme seg fra mulige smitteutsatte områder. Særlig gjelder dette risikogrupper. For disse gruppene kan man søke å avtale ordninger med arbeidsgiver, eksempelvis å ta ut ferie, avspasering, fri med eller uten lønn,
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Et sikkert vårtegn er når setningen «er du klar for vårens vakreste eventyr» dukker opp.
Hold Pusten 27.03.2024
I offentlig sektor har pensjon tradisjonelt blitt sett på som «utsatt» lønn.
Hold Pusten 27.03.2024
Arbeidsmiljøloven er grunnleggende for arbeidslivet i Norge og gjelder for alle arbeidsforhold, inkludert ansatte i helsesektoren.
Hold Pusten 07.02.2024
Hold Pusten 18.12.2023
Sammendrag Innledning: Deltakelse i aktiviteter som bidrar til kontinuerlig profesjonell kompetanseutvikling (KPK) er viktig for å kunne utføre et forsvarlig radiograffaglig arbeid i stadig utvikling.
Hold Pusten 20.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt