AddToAny

Hvem vil ikke ha gratis hjelpere?

For de aller fleste av oss finnes det en rekke områder hvor ChatGPT og lignende modeller kan gjøre oss flinkere og mer produktive på jobb. Den muligheten er det viktig å gripe, ellers risikerer du å henge etter i arbeidslivet.
Større enn IT-boomen
2023 var året da alle snakket om kunstig intelligens, og Språkrådet kåret til og med KI-generert til årets ord. Men det ble langt mer enn en snakkis. I de internasjonale markedene avløste optimisme rundt kunstig intelligens frykten for økonomisk nedgang.
En drøy håndfull selskaper økte like mye i verdi som resten av de 1 400 andre selskapene i verden til sammen, og det førte til at aksjemarkedene steg med langt over tyve prosent. En slik konsentrasjon rundt ett tema slår til og med det vi opplevde under IT-boomen på 1990-tallet. Blant disse ti selskapene finner vi NVIDIA, som designer de raskeste databrikkene, Microsoft, som innlemmer kunstig intelligens i alle produktene sine, og Meta, som bruker det for å få folk til å henge lenger på Facebook og Instagram.

Det startet for over 70 år siden
Kunstig intelligens er ikke noe nytt. Jeg skrev om det i hovedoppgaven min ved Norges Handelshøyskole (NHH) på 1980-tallet, men selv da var det gammelt. Den første forskningskonferansen innen kunstig intelligens ble holdt i 1956, og allerede flere år før dette hadde den kjente kodeknekkeren fra andre verdenskrig, Alan Turing, beskrevet en metode for å sjekke om maskiner er intelligente.
Selv om de hadde modellene på den tiden, hadde de ikke kraftige nok maskiner og store nok datamengder til å lage nyttige systemer. Det har vi nå, og i de siste tiårene har de fleste av oss benyttet eller vært utsatt for systemer med kunstig intelligens. De fleste av disse er såkalte ekspertsystemer. Det vil si at noen har programmert inn sammenhenger i systemet som gjør det pålitelig og forutsigbart.
De nye modellene som ble kjent for de fleste av oss via ChatGPT, er laget på en helt annen måte. Her stapper man inn enorme mengder informasjon som kan være tekst, bilder og videoer. Deretter trener man opp modellene til å forstå sammenhenger. Selv om alt egentlig dreier seg om avansert matematikk samt prøving og feiling, så ligner disse modellene på de nevrale nettverkene som hjernen er bygd opp av. Dette gjør dem i stand til å lage tekster, sanger, bilder og videoer som ikke finnes fra før.
Denne kreativiteten har sin pris. På samme måte som mange av ideene vi kommer med i en idédugnad, egentlig er håpløse, vil modellene innimellom komme med dårlige svar. Det betyr at de egner seg til oppgaver hvor de kan hjelpe oss med ulike gjøremål, men de kan ikke brukes til oppgaver som å overføre penger mellom bankkontoer.

Er det bare en hype?
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt