AddToAny

Hva er vitenskap?

Hva er vitenskap?
Vitenskap, filosofi og teologi er ulike ting. Min venn Paul Omar Lervåg protesterer mot min påstand om at filosofi og teologi ikke er vitenskap, men det er virkelig ikke det. De er tre ulike ting. Hva er vitenskap?
I utgangspunktet er vitenskap i overordnet forstand en systematisk virksomhet som bygger og organiserer kunnskap i form av testbare forklaringer og prediksjoner om universet. Sentralt i vitenskap er den vitenskapelige metode og dens prosedyriske seks steg: 1. observasjon 2.spørsmål 3.hypotese 4.eksperiment 5.analyse 6. konklusjon. Det handler også om empiri og falsifisering.

Vitenskapens grener

Vitenskap deles deretter inn i undergrupper som naturvitenskap, samfunnsvitenskap og eventuelt formell vitenskap (logikk og matematikk). Jeg godtar at det er flere typer vitenskap, og at naturvitenskap ikke er den eneste typen, men man starter med vitenskap. Man starter likeledes med musikk, for så å dele det inn i ulike sjangre: rock, pop, hip hop osv.

Filosofi

Hva er filosofi? Det er studiet av generelle og grunnleggende spørsmål om for eksempel fornuft, eksistens, kunnskap, verdier, sinn og språk. Filosofi handler om spørsmål som man diskuterer. Filosofi innebærer ingen systematikk, ingen organisering av kunnskap, ingen eksperimenter eller metodikk på samme måte som i vitenskap. Filosofi er annerledes fra vitenskap. Så fort man i filosofi begynner å teste hypoteser og utføre eksperimenter så slutter det å være filosofi, og endrer seg til å være vitenskap.

Teologi

Hva er teologi? Det er en filosofisk disiplin som innebærer studiet av det guddommelige, religion og teisme. Teologi

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Boken " Religioner og hverdagspluralisme i barnehagen" når ikke opp til verken den faglige eller etiske standarden man kan forvente.
Religioner.no 14.10.2021
Det mosaiske trossamfunds synagoge i Bergstien i Oslo fylte hundre år i 2020. Det markeres gjennom en utstilling på Rådhusplassen.
Religioner.no 13.09.2021
Vitenskapsmenn står trolig nærmere Gud enn vitenskapsfornektende predikanter, mener Paul Omar Lervåg.
Religioner.no 30.08.2021
Imam Noor Ahmad Noor var engasjert i dialogarbeid i Drammen. Likevel publiserte han grove, antisemittiske kommentarer på Facebook. Betyr det at dialogarbeid ikke virker?
Religioner.no 13.08.2021
Ikke alle kristne vil gi keiseren hva keiserens er. Ifølge tilhengere av herredømmeteologien bør hele samfunnet styres i tråd med deres form for kristendom.
Religioner.no 13.08.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt