AddToAny

Hva er viktig å huske på ved permittering?

Hva er viktig å huske på ved permittering?
Når bedriften ikke kan sysselsette arbeidstakeren på en økonomisk forsvarlig måte, og bedriften mener situasjonen kun er midlertidig, kan ansatte permitteres for en periode.
Vilkårene for å permittere er ikke lovregulert, men reglene står i Hovedavtalens kapittel VII. Selv om en bedrift ikke er bundet av Hovedavtalen, har domstolene lagt til grunn at vilkårene for å permittere gjelder. Vær klar over at det gjelder egne regler permittering under konflikt/streik som ikke vil bli behandlet her.
NHO-fellesskapet har utarbeidet en veileder - Permittering skritt for skritt - som ligger ute på arbinn.nho.no. Denne artikkelen tar utgangspunkt i denne veilederen.

FØRSTE SKRITT: KAN VIRKSOMHETEN I DET HELE TATT PERMITTERE NOEN?

Hovedavtalen krever at virksomheten har en saklig grunn for å permittere. Det er imidlertid bare forhold ved bedriften som kan begrunne permittering. Typiske tilfeller kan være ordremangel, fulle lagre, råvaremangel, ulykker, uforutsette naturhendelser el. Forhold ved medarbeideren, som f.eks. dårlige prestasjoner eller fravær, gir ikke grunnlag for permittering.
For å permittere må den saklige grunnen være midlertidig/forbigående. Virksomheten må altså regne med å kunne gi arbeidstakerne full beskjeftigelse igjen, i tråd med arbeidskontrakten, i løpet av rimelig tid - helst innen seks måneder. Permittering kan ikke finne sted utover seks måneder med mindre partene er enige om at det fortsatt foreligger saklig grunn. Hvis det er på det rene eller overveiende sannsynlig at arbeidsstansen blir permanent, må virksomheten eventuelt vurdere oppsigelse av medarbeidere.

HVOR LENGE KAN VIRKSOMHETEN PERMITTERE ANSATTE?

Permitterin
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Roar Stang Kjøtt stakk av med topprisen.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Når Geir Pollestad spiser på restaurant, vil han vite om biffen er norsk eller ikke. Nå går ministeren inn for merkeordning for norsk mat.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Umiddelbare tiltak ble iverksatt da det i januar ble påvist munn- og klovsyke i Tyskland.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Å finne norske pølsemakere og kjøttskjærere? Det er større sjanse for å vinne i Lotto, mener Bjarne Lavik.
Kjøttbransjen 30.01.2025
Hit kommer ikke de store mattrendene så fort. Kundene i den døgnåpne Jokerbutikken foretrekker kjøttdeig og pølser.
Kjøttbransjen 30.01.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt