AddToAny

Hva er en boenhet? - Kommuner endrer definisjonen

Flere kommuner vedtar egne definisjoner av «boenhet» i sine arealplaner. Dette kan få alvorlige konsekvenser for folk som leier ut hybel i egen bolig.
- Asker kommune har hatt sin egen definisjon av «boenhet» i reguleringsplanen en stund, og i Oslo er det foreslått å gjøre endringer i Småhusplanen. Jeg vet at dette arbeidet pågår i flere kommuner, særlig sentralt på Østlandet, sier advokatfullmektig Mathias Bjornes i Huseierne.

Advokatfullmektig Mathias Bjornes.

Plutselig i lovlighetsdiskusjon

Han forklarer videre at dette kan skape krøll for folk som leier ut del av bolig de selv bor i - typisk sokkelleilighet, hybel eller annet, som er forbundet med resten av boligen med en dør.

- Kanskje har de leid ut helt lovlig hybel i en årrekke - men så omdefineres begrepet plutselig, og bruken av boligen blir problematisk. Kanskje må man plutselig i en lovlighetsdiskusjon med kommunen, sier Bjornes.

Endringer av definisjonen

Men hva betyr det egentlig at en kommune vedtar sin egen definisjonen av «boenhet» i reguleringsplanen? For å forstå det, må vi først forstå hva en boenhet er.

Den overordnede definisjonen av boenhet finner vi i TEK 17. Der er en boenhet definert som en «bruksenhet som har alle hovedfunksjoner og som skal brukes til boligformål.» Hovedfunksjoner i bolig er stue, kjøkken, soverom, bad og toalett.

S

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Huseierne får mange spørsmål om solcelleanlegg og egenproduksjon av strøm. Nå kan du ta vårt ferske solkurs helt gratis, og få svar på store og små spørsmål du måtte ha om solpaneler på eget tak.
Hus & Bolig 25.09.2023
Når du etterisolerer boligen, blir den tettere. Det betyr at mer radon enn før kan bli innestengt i boligen i den kalde årstiden.
Hus & Bolig 25.09.2023
Funn av E. coli i drikkevann betyr som regel at det er forurenset med avføring. Vanligvis vil du motta en melding fra lokale myndigheter om at vannet må kokes. Slik unngår du å bli syk!
Hus & Bolig 22.09.2023
Norges Bank satte opp styringsrenten igjen. Det betyr at boliglånsrentene for de fleste vil passere 6 prosent. Den vonde nyheten er at det antakelig kommer en ny renteheving i desember. Se hva dette betyr for ditt lån!
Hus & Bolig 21.09.2023
HUSEIERNES RENTEBAROMETER: De billigste boliglånsrentene har passert fem prosent, og de fleste storbankene har passert seks prosent rente på boliglånene.
Hus & Bolig 17.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt