AddToAny

HVA ER DIN PENSJONSPLAN?

HVA ER DIN PENSJONSPLAN?
Privat sparing er mye viktigere enn tidligere når du nå får stadig større ansvar for din egen pensjon. Les pensjonsekspert Alexandra Plahtes råd til ulike aldersgrupper.
2Navn Alder Stilling

HOVEDTEMA: PENSJON
Alexander Granum 27 år
Saksbehandler/student i Svea Finans, Oslo
- Hvor viktig er pensjonsordningen ved valg av arbeidsgiver?
- Ved første jobbtilbud etter studiene var det en ikke-eksisterende faktor, siden jeg visste lite om pensjon. Men etter å ha vært tillitsvalgt i en periode, ble jeg klar over hvor viktig pensjon er. Ved neste jobbtilbud gjorde jeg meg kjent med hvilken type pensjon og prosentsats som gjelder hos nåværende arbeidsgiver.
- Hvilken tjenestepensjonsordning gjelder for deg hos din arbeidsgiver?
- Det er i dag innskuddspensjon med syv prosent sparing. I tillegg til dette er det lagt til en uførepensjon i ordningen.
- Sparer du til pensjon eller planlegger du å starte pensjonssparing?
- Jeg har i de seneste årene spart til bolig og har nå nylig kommet meg inn på boligmarkedet som lenge har vært første prioritert. Men jeg planlegger å starte pensjonssparing innen jeg fyller 30 år.
- Hva er viktigst for deg og din fremtidige pensjon?
- Det vil i hovedsak være å ha en pensjon som gir muligheter i stedet for begrensninger som pensjonist. Samtidig må jeg være bevisst på at jeg ikke kan ha et like høyt forbruk som om jeg skulle vært i fast jobb. Jeg har altfor mange ganger behandlet saker hvor pensjonister har fått trekk i pensjonen grunnet misligholdt gjeld. Derfor blir det viktig å planlegge overgangen til pensjonstilværelsen for å unngå betalingsproblemer.
- Har du undersøkt hvor mye du får utbetalt som pensjonist?
- Jeg oppdaterer meg et par ganger i året for å sjekke status og hvilke pensjonsutsikter jeg har. Selv om det fortsatt føles litt fjernt, synes jeg det er viktig å være bevisst på utviklingen og hvordan jeg kan påvirke den.
- Hvor lenge planlegger du å arbeide før du går av med pensjon?
- Det er vanskelig å si. Jeg håper jeg kan jobbe så lenge som mulig ved å opparbeide meg en god pensjon og forhåpentligvis ikke starte for tidlig med pensjonsuttak. Ideelt sett vil det nok være til jeg er 70 år.
- Hvilke planer og drømmer har du for pensjonisttilværelsen?
- Jeg drømmer litt om ha et lite feriehus i Italia, men jeg tviler på at den drømmen kan gå i oppfyllelse. Men å reise utenlands i lengre perioder er en god plan. Jeg har nylig begynt å sykle litt landevei, så kanskje det å sykle rundt i Norge og utenlands også kan være en fin ting å gjøre når jeg er blitt pensjonist.

EKSPERTENS RÅD
Alexandra Plahte
Alderspensjonen fra Nav
Det er unektelig den yngre generasjonen som rammes hardest av pensjonsreformen. Med mindre du kompenserer med å jobbe lenger/utsette uttaket av pensjon adskillig lenger enn foreldregenerasjonen, må du ta til takke med vesentlig lavere årlig pensjon fra folketrygden.
Alderspensjon gjennom arbeidsforhold
Mange i 20-årene begynner å jobbe. Selv om du er ung og pensjon kan synes veldig langt opp og frem, er det viktig at du ikke ser deg blind på lønnsslippen. Det er ikke for ingenting at pensjon ofte - med rette - omtales som det mest verdifulle, men minst synlige godet utover lønn. Glem heller ikke andre personalgoder som forsikringer, lønn under sykdom, fri avis og lignende.
Dersom du ansettes i privat sektor, vil du høyst sannsynlig få innskuddspensjon fra din arbeidsgiver. Så godt som alle innskuddsordninger er med fritt investeringsvalg. I dette ligger at du - innenfor visse forhåndsdefinerte profiler - selv kan bestemme hvor midlene skal plasseres. Husk at alderspensjon for deg er langsiktig sparing. Tenk på innskuddsordningen som en investeringskonto der pengene er låst til fylte 62 år. Med godt over 30 års investeringshorisont vil det høyst sannsynlig lønne seg å ta forholdsvis høy risiko i innskuddspensjonsordningen,- med andre ord velge investeringsprofil med mye aksjer.
Heller ikke glem at pensjon er mer enn alderspensjon. Sjekk også hvilke dekninger du har i tilfelle uførhet og død.
Private spareordninger
Det sier seg selv at det definitivt er en fordel å starte sparing tidlig. Da vil selv beskjedne månedlige sparebeløp monne i det lange løp. Det finnes mange måter å spare på. For de fleste i din aldersgruppe vil BSU (Boligsparing for Ungdom) være en fornuftig spareform. Har du fylt opp kvoten på BSU kan ny IPS (individuell pensjonsspareavtale) være et godt alternativ. Begge ordningene er skattefavoriserte, noe som gjør at du må ha skattbar inntekt for å nyte godt av skattefradragene. Det er viktig å være klar over at skattefradraget du får på IPSen (skatt på alminnelig inntekt) skal tilbakebetales når pensjonen kommer
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

De fleste norske banker har kjernesystemer fra IT-selskapet Tietoevry, så mange at Finanstilsynet kaller det en konsentrasjonsrisiko. Planene om å skille ut bankvirksomheten i et eget børsnotert selskap, skapte usikkerhet. Den er nå avblåst.
Finansfokus 11.06.2024
34 år gamle Marius ble funnet hengende i et tre etter at huset hans havnet på tvangssalg. Ingen av hans nærmeste fanget opp hans dårlige økonomi og hvordan den tæret på ham. Dårlig økonomi er en kjent risikofaktor for selvmord. Hvordan skal banker og andre kreditorer fange opp skyldnere i risikosonen?
Finansfokus 11.06.2024
{Reiseforsikring}
Finansfokus 11.06.2024
Nye medlemmer strømmer inn til Finansforbundet. Vårens vervekampanje ga hele 870 nye ordinære medlemmer og 105 studentmedlemmer. Nå har Finansforbundet totalt 35 459 medlemmer.
Finansfokus 11.06.2024
DNB bruker kunstig intelligens (KI) til å screene kandidater til jobber der det er mer enn 1 000 søkere. Dette gir effektivisering og økt mangfold, mener banken.
Finansfokus 11.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt