BUSKAP
18.09.2017
Fôranalyser er viktig for å optimalisere fôring og gjødsling, men kan også være nyttige i utredning av sjukdomsproblemer som melkefeber og graskrampe.
Når dette leses har sikkert en god del førsteslåttprøver fra årets vekstsesong blitt analysert, og de første andreslåttanalysene er nok også på plass. Av hensyn til å få rettest mulig analysert gjæringskvalitet er det anbefalt at det bør gå seks uker fra pressing til prøveuttak - men kanskje er gjæringsprosessen i stor grad gjennomført etter fire uker dersom det er gode dagtemperaturer i denne perioden. Stadig større andel av melkeprodusentene ser behovet for å ha best mulig oversikt over hva de fôrer kyrne med, og får sendt inn fôr til analyse. Surfôret dominerer helt klart blant de egenproduserte fôrmidlene her i landet, og det er dette som diskuteres i denne artikkelen. Den pedagogiske framstillingen av prøvesvarene varierer en del mellom laboratorier, og de fleste diskuterer og får hjelp med å tolke analysesvaret av rådgiver enten i Tine eller landbruksrådgivinga.
Analysesvar kan brukes til mye
Det er flere ting et fôranalysesvar kan bidra til - både vurderinger rundt gjødsling, hvilke(n) kraftfôrtype (r) som passer til den aktuelle kvaliteten, og hvor store rasjoner som trengs for å oppnå en gitt ønska produksjon. I tillegg kan fôranalyser brukes for å komme til bunns i sjukdomsproblemer som melkefeber, graskrampe eller utforske hvilke partier som gir størst fare for sporer i melka. Det som er viktig er at den enkelte i forkant har gjort seg opp en mening om hva som er hensikta med å ta ut fôrprøven ettersom det legger føringer både for hvilke partier som bør bli med i den aktuelle prøva som sendes inn, og hvilke analyser som skal bestilles.
ROS-figurer kommer
Det som Tine-rådgiverne oftest er involvert i når det gjelder fôranalysene er vurderingen rundt innholdet av energi og protein, hva som blir sannsynlig opptak av det aktuelle fôret og dermed hva som blir behovet for supplement i form av andre fôrmidler. Det vi har forstått er at det kan være et savn for produsentene å få en god grafisk framstilling av kvaliteten på det en har fått analysert, og fra kommende fôrprøvesesong vil det bli mulighet for å få rådgiveren til å skrive ut fôrprøva di som en ROS-figur som vist i figurene.
I figur 1 er den røde sirkelen gjennomsnittlige analyserte verdier for alle surfôrprøver sendt inn i 2016, mens den blå figuren er en bestemt fôranalyse. En klassisk ROS-vinkling ti
Gå til medietAnalysesvar kan brukes til mye
Det er flere ting et fôranalysesvar kan bidra til - både vurderinger rundt gjødsling, hvilke(n) kraftfôrtype (r) som passer til den aktuelle kvaliteten, og hvor store rasjoner som trengs for å oppnå en gitt ønska produksjon. I tillegg kan fôranalyser brukes for å komme til bunns i sjukdomsproblemer som melkefeber, graskrampe eller utforske hvilke partier som gir størst fare for sporer i melka. Det som er viktig er at den enkelte i forkant har gjort seg opp en mening om hva som er hensikta med å ta ut fôrprøven ettersom det legger føringer både for hvilke partier som bør bli med i den aktuelle prøva som sendes inn, og hvilke analyser som skal bestilles.
ROS-figurer kommer
Det som Tine-rådgiverne oftest er involvert i når det gjelder fôranalysene er vurderingen rundt innholdet av energi og protein, hva som blir sannsynlig opptak av det aktuelle fôret og dermed hva som blir behovet for supplement i form av andre fôrmidler. Det vi har forstått er at det kan være et savn for produsentene å få en god grafisk framstilling av kvaliteten på det en har fått analysert, og fra kommende fôrprøvesesong vil det bli mulighet for å få rådgiveren til å skrive ut fôrprøva di som en ROS-figur som vist i figurene.
I figur 1 er den røde sirkelen gjennomsnittlige analyserte verdier for alle surfôrprøver sendt inn i 2016, mens den blå figuren er en bestemt fôranalyse. En klassisk ROS-vinkling ti


































































































