Ren Mat
07.12.2021
DE SISTE UKENE har jeg tørket støv av en gammel sparekonto. Med foreldre og fødested i Nordland, men oppvekst på Ringerike, ble entusiasmen rundt bunadskontoen kvalt i diskusjoner rundt hvor den skulle komme fra, og den har vært forlatt i årevis. Nå har en større diskusjon i EU om merking av klær som bærekraftige eller ikke gitt nytt liv til den gamle sparingen. Både diskusjonen og bunaden selv kan lære oss en hel del om mat.
I EU diskuteres nå den nye Product Environmental Footprint eller PEF-merkingen som skal vise oss forbrukere om produkter vi kjøper burde merkes røde, gule eller grønne. Meningen skal være å veilede oss til å ta mer bærekraftige valg, og for å gjøre analysene ser de på livsløpsanalyser. Dette gjelder også klær. Både i EU og i Norge har debatten blitt et hett tema, for det viser seg at bunaden kommer særdeles dårlig ut av analysene som ligger til grunn så langt, mens syntetisk
Gå til medietI EU diskuteres nå den nye Product Environmental Footprint eller PEF-merkingen som skal vise oss forbrukere om produkter vi kjøper burde merkes røde, gule eller grønne. Meningen skal være å veilede oss til å ta mer bærekraftige valg, og for å gjøre analysene ser de på livsløpsanalyser. Dette gjelder også klær. Både i EU og i Norge har debatten blitt et hett tema, for det viser seg at bunaden kommer særdeles dårlig ut av analysene som ligger til grunn så langt, mens syntetisk