AddToAny

Hummer og kanari på RSNA

Hummer og kanari på RSNA
Da Håkon Hjemly var på RSNA rett før jul, var det tre ting som gjorde spesielt inntrykk: Den store økningen av 3D-printing, en debatt blant fremstående radiologer om hvorvidt datamaskiner vil gjøre dem overflødige innen overskuelig fremtid og sist, men ikke minst: å kjennskap til at hummertransport faktisk representerer en trussel mot verdens tilgang til tecnetium-99. Her rapporterer han selv fra
...kongressen. 3D-printing er ikke så veldig nytt, og for noen tusenlapper kan man selv lage seg så mange rare telefondeksler man måtte ønske. Men teknologien blir stadig bedre og mer tilgjengelig, og under RSNA var det en stor utstilling og en rekke foredrag om hvordan printing av 3D-modeller av organer kan være til nytte innen medisinsk bildediagnostikk, stråleterapiplanlegging og kirurgisk behandling. Flere steder i verden printer man 3D-modeller av hjerter til barn med medfødte livstruende hjertefeil. Modellene er i naturlig størrelse og i et silikonlignende materiale som ligner viskositeten til det ekte hjertet, og brukes av kirurgene til planlegging og preoperativ trening. Modellene brukes også for å forklare pårørende hva som er galt, og hva som kan gjøres, og i undervisning av studenter og assistentleger. Det er også mulig å printe ut tro kopier av blodårer for så å prøve ut ulike kateter og aktuelle intervensjonsteknikker før man velger det som passer best. Dette fortalte Hold pusten om etter ECR-kongressen i Wien i fjor. Der var det en liten stand nærmest innerst i en krok som viste frem 3D-organer til bruk i opplæring og vurdering før eventuell operasjon. Og skal vi dømme ut fra plassen som ble gitt til 3D-fenomenet på RSNA 2016, har det mildt sagt tatt av på de snaue ti månedene mellom de to kongressene.

Det er nå også mulig å printe ut proteser for både utvendig og innvendig bruk, som hjerteklaffer og tannproteser. Et annet bruksområde er antropomorfe 3D-fantomer for kvalitetssirkings- og optimaliseringsbruk.

Det forskes mye på nye anvendelser for 3D-printing innen medisin, og det er behov for å lage kvalitetsikringskriterier og prosedyrer for de ulike bruksområdene. 3D-modellene stiller høye krav til datamaterialet i bildeopptaket, til segmentering, til støynivået og til detaljoppløsningen. Hvilke pasienter skal man skanne med tanke på å lage 3D-modeller? Hvem skal gjøre hva i 3D-prosessen?

Man har lenge hatt god nytte av virtuelle 3D-modeller, og stadig bedre VR-teknologi
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Et skifte av styre i en organisasjon krever alltid en ekstra innsats fra de nyinnvalgte.
Hold Pusten 06.04.2020
Så kjapt har Gunvor Wåde rast gjennom trinnene fra fersk radiografstudent til ferdig doktor at hun måtte ta ekstravakter på Mammografiprogrammet i stipendiatperioden for å få klinisk praksis.
Hold Pusten 06.04.2020
Hold Pusten 06.04.2020
Det er liten tvil om at teknologien til radiologien har vært i en rivende utvikling de siste 20 årene. Nesten eksponentiell.
Hold Pusten 06.04.2020
Hold Pusten 06.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt