AddToAny

Holder Norra Skog massevirkeprisen nede i nord?

På tampen av 2023 har det vært hyppige diskusjoner om tømmerpriser i Nord-Sverige, økende mangel på massevirke, og Norra Skogs tømmerpriser.
Det hele eskalerte med en avisartikkel i Haparandabladet, om at Billeruds treforedlingsanlegg i Karlsborg kanskje måtte legges ned på grunn av mangel på virke. Det ble senere dementert av Billerud. Men til tross for et rødglødende råvaremarked i nord, er prisnivået på massevirke og sagtømmer betydelig lavere enn i andre deler av Sverige. En del av «skylden» for dette tilskrives Norra Skog, som kan ha vært veldig uheldig i en del strategiske beslutninger.
Norra Skog ble dannet ved sammenslåing av skogeierforeningene Norrskog og Norra Skogsägarna i 2020. Samme år ble deres skogseiendom på ca 40 000 hektar solgt til Silvestica Green Forest, og kapitalen investert i et deleierskap i Metsäs treforedlingsanlegg i Husum. I desember 2020 kjøpte Norra Skog en tredjedel av masseproduksjonen, mens Metsä beholdt hele eierskapet til pappproduksjonen. Totalt kostet investeringen Norra Skog rundt 2,7 milliarder. Beslutningen om å kjøpe seg inn i Husum ble tatt av Norra Skogs styre, men ikke forankret hos medlemmene.

UHELDIG MED TIMINGEN? Ett av Norra Skogs argumenter for å kjøpe seg inn i treforedlingsanlegg var å «sikre avsetningen for massevirke». Med fasit i hånd kan man spørre seg hvor akutt behovet egentlig var, tatt i betraktning underskuddsmarkedet som nå har oppstått i Nord-Sverige, i og med at Metsä også har startet sitt store treforedlingsanlegg i Kemi nær svenskegrensen. Denne investeringen var kjent da Norra kjøpte seg inn i Husum. For Metsä må det ha vært bingo å sikre råvareleverans
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

Regjeringen vernet 8. mars 12 nye skogområder i fem fylker. Områdene er en del av samarbeidet om frivillig vern av privateid skog. Vernevedtaket omfatter 10 km2 nytt verneareal, hvor ca. 4,6 km2 er produktiv skog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Regjeringa går inn for å elektrifisere Røros- og Solørbana, det skriv Arbeidets Rett. Det var finansminister Trygve Slagsvold Vedum som kom med nyheita på ei pressekonferanse på Elverum stasjon fredag.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Norsk Skogbruk 24.03.2024
Statskanalen NRK har ikke sluppet skogbruket helt enda, og deres siste sak «For grønn til å være sann» har allerede rukket å skape mye blest. Igjen rettes et kritisk blikk på skognæringen, og hvor god og grønn den egentlig er. Debatten om skognæringen fortsetter, denne gangen på Litteraturhuset i regi av Norskog.
Norsk Skogbruk 24.03.2024
I februar i fjor var gjennomsnittsprisen på alt virke innmålt her i landet 520 kroner per kubikkmeter. I februar i år var tilsvarende pris 620 kroner.
Norsk Skogbruk 24.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt