AddToAny

HK er villig til å streike for klimakrav

Det er på tide å gå fra ord til handling i klimaspørsmålet, mener HK-leder Trine Lise Sundnes.
Hun viser til en undersøkelse HK har gjort blant sine tillitsvalgte, hvor 70 prosent av de dem mener at klimakrav må stilles i det kommende lønnsoppgjøret.

- Arbeidsgiverne må forplikte seg til å redusere klimautslippene. En ting er Paris-avtalen og andre mål som politikerne setter seg, men noen skal få det til å skje. Vi er nødt til å sette noen krav til virksomhetene, sier hun til HK-Nytt.

Streiker om nødvendig

Det skal altså skje i lønnsoppgjøret til våren. Sundnes mener klimatiltak er godt egnet som krav i lønnsoppgjøret. Og HK vil stå hardt på klimakravene.

- Det blir streik hvis vi ikke kommer til en løsning med arbeidsgiverne, sier hun.

- Hvilke konkrete krav vil dere stille?

- Det kan være krav om at alle bedrifter må ha et klimaregnskap, eller at de premierer klimavennlig atferd i bedriften, som kompiskjøring. Vi har utfordret ekspertene våre på hvordan vi kan svare på forventningene til de tillitsvalgte og omforme dem til konkrete krav, sier forbundslederen.

Sundnes understreker at HK bare er halvveis i prosessen fram mot lønnsoppgjøret i 2020. HKs representantskap behandler kravene i januar, mens det er HKs forbundsstyre som vedtar de endelige kravene i februar.

Stolt over engasjementet

- Vi kommer til å utfordre arbeidsgiverne til å gå fra ord til handling. Vi må anerkjenne krisa, og følge opp med tiltak som monner. Hvem, om ikke partene i arbeidslivet, kan være med på det, spør hun.

Sundnes er glad for de tillitsvalgtes engasjement.

- Jeg er ganske stolt over at så mange av våre tillitsvalgte har meldt tilbake at vi må ta dette videre. Vi må trappe opp innsatsen, det haster, sier hun.

I dag, onsdag, ønsker Trine Lise Sundnes velkommen til den årlige HK-dagen. I år er temaet for konferansen, der flere hundre HK-tillitsvalgte er samlet, klima og kompetanse.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

I korona-perioden har Jysk-ansatte jobbet på spreng, og selskapet har hatt en stor salgsvekst. Nå deler Jysk overskuddet med sine ansatte.
HK-Nytt 05.06.2020
Dagligvarebutikkene var tidlig ute med tiltak for å minske spredningen av covid-19. Resultatet er lave smittetall blant de ansatte.
HK-Nytt 05.06.2020
Stortinget har vedtatt at Vinmonopolet kan holde åpent en time lenger på lørdager. Det liker HK-klubben dårlig.
HK-Nytt 03.06.2020
Det blir en slutt på høyere dagpengesatser fra 1. november, foreslår regjeringen. Slik blir utslaget i økonomien til arbeidsledige og permitterte.
HK-Nytt 03.06.2020
Det norske tariffsystemet kan brukes til å bidra til å løse klimautfordringene, mener HK. Nå gir forbundet ut en egen bok - til inspirasjon for både arbeidsgivere, tillitsvalgte og medlemmer i fagbevegelsen.
HK-Nytt 02.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt