AddToAny

Her er de nye retningslinjene for private granskinger

Advokatforeningens hovedstyre har vedtatt nye, reviderte retningslinjer - Regler for god granskingsskikk - etter et omfattende arbeid utført av et utvalg ledet av advokat Anne Helsingeng.
- Vi innfører blant annet et prinsipp om å lage saksbehandlingsregler for alle granskninger, sier Anne Helsingeng, partner i Bull.

Det er også et styrket fokus på menneskerettighetene, noe som blant annet innebærer at den som granskes skal gjøres kjent med anklagene mot seg, gis vern mot selvinkriminering og reell adgang til kontradiksjon.

- Advokaten skal velge den fremgangsmåten som gir best rettssikkerhet. Dette høres kanskje noe uklart ut, men er ment å få granskeren til å tenke gjennom forholdet til den eller de som granskes. Dette fordi det i enkelte granskninger kan oppleves som at granskeren opptrer både som anklager, forsvarer og dommer, noe som er uheldig, sier Helsingeng.

Les alle enkeltreglene lenger ned på siden. De kan leses i sin helhet på Advokatforeningens nettsider her.

Vært på høring i kretsene

De nye retningslinjene som hovedstyret vedtok fredag 2.juni, erstatter retningslinjene fra 2011. Granskningsutvalget har arbeidet med revideringen siden 2019, og utvalgets forslag har vært ute på høring, både offentlig og i Advokatforeningens kretser.

- Pandemien gjorde at vi nok brukte lenger tid enn vi hadde tenkt. Det har vært noen veldig vanskelige avveininger, sier Helsingeng.

Hun har ledet utvalget som har bestått av advokatene Preben Haugmoen Mo i Føyen, Georg Abusdal Engebretsen i Wiersholm, Kristian Brandt i Hjort og Thomas Steen Brandi i Schjødt.

- Utdyping av RGA

De nye retningslinjene - «Advokatforeningens retningslinjer for private granskninger - regler for god granskingsskikk» - er ikke et metodeverk, men inneholder overordnede prinsipper som gir økt rettssikkerhet, og er en utdyping av Regler for god advokatskikk, på linje med Retningslinjene for forsvarere, understreker hun.

«Granskinger er innbyrdes svært ulike. Retningslinjene er derfor av generell og overordnet karakter. Målsetningen med retningslinjene er sammen med RGA å etablere regler og rutiner som er normgivende og med det etablere «prinsipper for god granskingsskikk»», heter det i forordet.

Retningslinjene for privat granskninger skal ivareta kravene både til en rettferdig prosess, kontradiksjon og privatliv, fremholder Helsingeng.

- Vi har ønsket å lage et regelsett som skal passe i alle situasjoner. Høyesterett har slått fast at granskning er et advokatoppdrag som er underlagt Regler for god advokatskikk dersom advokaten foretar vurderinger.

Et granskningsoppdrag skiller seg likevel ut fra et vanlig advokatoppdrag.

- I en granskning er det mange som på ulike måter blir påvirket av granskningen; den omvarslede eller den berørte, ansatte, ledelse, leverandører, styret og samfunnet. Man har ikke en tradisjonell klientrepresentasjonsrolle som talsmann og rådgiver til klienten.

- Kan en fast advokatforbindelse være gransker?

Advokatens uavhengighet står sentralt også i granskningsoppdrag.

- Vi må ha et mandat og jobbe selvstendig innenfor dette, og ikke la oss styre av klient eller oppdragsgiver.

Bruk av fast advokatforbindelse i granskningsoppdrag og kontradiksjon er to punkter som førte til spesielt mange diskusjoner i utvalget, forteller hun.

- På disse områdene finnes det mye ulik praksis.

Selve intervjusituasjonen med den eller de som granskes, er et annet tema utvalget har fokusert spesielt på.

- Det står ingen ting om dette i de gamle retningslinjene. Nå har vi lagt inn et krav til skriftlighet; slik at den som granske

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt