HRR, Hotell, Restaurant & Reiseliv
30.08.2024
Hvordan kan en veganvennIig sjømatrestaurant med høy øko-andeI bIi den høyest rangerte restauranten i Kristiansand åtte år på rad?
Benjamin Turan Dogan forlot fem stjerner og høy sigarføring på Hotel Bristol i Oslo for et usikkert bærekraftprosjekt på Sørlandet. Han skulle hjelpe til med å starte en restaurant og gi det et år eller to. 12 år senere er han fortsatt eier, daglig leder og kjøkkensjef på TilStede Mat og Mer, restauranten i Det hvite hus midt i Markens gate i Kristiansand.
Dette er et bygg med mye sjel som mange har et forhold til. Det var blant annet her Hennig-Olsen startet sin første iskremproduksjon for 100 år siden. Da nåværende huseier kjøpte bygget etter en brann, ville hun gjerne fylle bygget med bærekraftige konsepter.
Uforståelig
Benjamin har jobbet mange år i utlandet, blant annet i London og Paris.
- Da jeg kom tilbake til Norge, skjønte jeg at det manglet et bærekraftig konsept med mye mat fra planteriket og god sjømat, forteller han. Men ingen i bekjentskapskretsen skjønte hvorfor han skulle flytte til Sørlandet for å drive med bærekraft.
- Det var vi som var de sære den gangen. Hvorfor dra til Sørlandet for å starte noe med grønnsaker, når jeg hadde kremstilling i Oslo, liksom, minnes Benjamin. Han synes det var forlokkende med en huseier som ga restaurantgründerne frie tøyler og var behjelpelig med å tilrettelegge bygget.
- Vi fikk ta del i hele prosessen, fra hvor vi skulle ha ting til hvordan det skulle se ut. Det var veldig gøy å være med på.
Mat er mat
- Vi tok noen verdivalg den gangen, blant annet å ha stengt på søndager, så alle fikk fri. Vi stenger også tidlig mandag til onsdag, så de ansatte slipper å jobbe sent hver dag hele uka. Det er mer bærekraftig for oss som jobber her. Da kan vi ha det gøy når vi jobber på kvelden, det blir ikke et ork. Vi etablerte et spisested der vi selv hadde lyst til å jobbe. Så håpet vi folk ville ta det imot, forteller Benjamin.
Og det gjorde folk, selv om dørterskelen var litt høy til å begynne med.
- I starten kalt
Gå til medietDette er et bygg med mye sjel som mange har et forhold til. Det var blant annet her Hennig-Olsen startet sin første iskremproduksjon for 100 år siden. Da nåværende huseier kjøpte bygget etter en brann, ville hun gjerne fylle bygget med bærekraftige konsepter.
Uforståelig
Benjamin har jobbet mange år i utlandet, blant annet i London og Paris.
- Da jeg kom tilbake til Norge, skjønte jeg at det manglet et bærekraftig konsept med mye mat fra planteriket og god sjømat, forteller han. Men ingen i bekjentskapskretsen skjønte hvorfor han skulle flytte til Sørlandet for å drive med bærekraft.
- Det var vi som var de sære den gangen. Hvorfor dra til Sørlandet for å starte noe med grønnsaker, når jeg hadde kremstilling i Oslo, liksom, minnes Benjamin. Han synes det var forlokkende med en huseier som ga restaurantgründerne frie tøyler og var behjelpelig med å tilrettelegge bygget.
- Vi fikk ta del i hele prosessen, fra hvor vi skulle ha ting til hvordan det skulle se ut. Det var veldig gøy å være med på.
Mat er mat
- Vi tok noen verdivalg den gangen, blant annet å ha stengt på søndager, så alle fikk fri. Vi stenger også tidlig mandag til onsdag, så de ansatte slipper å jobbe sent hver dag hele uka. Det er mer bærekraftig for oss som jobber her. Da kan vi ha det gøy når vi jobber på kvelden, det blir ikke et ork. Vi etablerte et spisested der vi selv hadde lyst til å jobbe. Så håpet vi folk ville ta det imot, forteller Benjamin.
Og det gjorde folk, selv om dørterskelen var litt høy til å begynne med.
- I starten kalt