AddToAny

Handel og Kontor vil fjerne moms på mat - får tommelen ned fra regjeringen

Å fjerne matmomsen er et viktig håndslag til barnefamilier og folk med dårlig råd, mener Handel og Kontor. Men i regjeringen får forslaget en lunken mottakelse.
- Vi ønsker å gi familier som ikke har god råd, muligheten til å bli mett. Vi ønsker at deltidsansatte som jobber i varehandelen skal ha råd til å ha mat på bordet uten å måtte velge mat som er usunn. Og vi at mener at dette fordelingsmessig er riktig å gjøre i den tiden vi er inne i nå, sier leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) til NRK.

Onsdag kommer ett av to årlige prishopp på mat, og ifølge NRK kan matprisene gjennomsnittlig stige med så mye som 10 prosent - nær sagt over natten.

En rapport fra Sifo fra i høst viser at én av tolv husstander oppgir å måtte stå over måltider, få hjelp fra Nav, eller få utdelt mat fra matstasjoner for å ha mat på bordet. Det er en dobling i løpet av et år. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå at matprisene fra november 2021 til november 2022 økte med hele 12,7 prosent.

Kutt i matmomsen, som er på 15 prosent, vil kunne utligne prisoppgangen i denne omgang.

Men matminister Sandra Borch (Sp) stiller seg negativ til forslaget. Hun mener vi ikke vil kunne ha noen kontroll med hvorvidt norske forbrukere faktisk får nyte godt av momskuttet. Pengene kan like gjerne havne i lommene til dagligvarekjedene.

- Vi har lite konkurranse i norsk dagligvarebransje. Dette kunne like godt komme dagligvarekjedene til gode, siden det er de som til sjuende og sist setter prisene, sier Borch til NRKs Politisk kvarter.

SV og Frp gir imidlertid støtte til forslaget fra Handel og Kontor. SV foreslår en prøveperiode på seks måneder for å se om det vil komme forbrukerne til gode.

Image-text:

Sissel M. Rasmussen

Du trenger ikke nødvendgvis shoppe vakter for evig. Jobber du stabilt og jevnt mer enn stillingen tilsier, kan du ha krav på tilsvarende utvidet stilling.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

De som tjener minst, må få ekstra i årets lønnsoppgjør, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
HK-Nytt 24.03.2023
120 ansatte fra konkurrenten Menzies jobber nå i Red Handling. HK-klubben har sørget for gode lønns- og arbeidsvilkår i det nye selskapet.
HK-Nytt 23.03.2023
«F agforeningsleder kastet ut av regionstyre». Det var tittelen på en artikkel HK-Nytt publiserte i høst. Den aktuelle fagforeningslederen er Ole-Jacob Larsen i Østfold HK.
HK-Nytt 21.03.2023
Ansatte i bakkeselskapet Menzies skal ha fått 7.200 kroner ekstra på lønnsslippen for lønn under opplæring. Tidligere ansatte kan også ha rett til etterbetaling.
HK-Nytt 21.03.2023
Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner i 2022.
HK-Nytt 21.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt