AddToAny

Høgskulen på Vestlandet kan bli Univest

UpV, UVL eller Univest? HVL skal ta stilling til et framtidig kortnavn.
Høgskulen på Vestlandet ligger an til å være klare til å sende universitetssøknaden sin enten sent i 2023 eller tidlig i 2024, og så bli Universitetet på Vestlandet. Neste uke skal høyskolestyret ta stilling til engelsk navn og kortnavn.

Forslagene som ligger på bordet er:

Det engelske navnet til Universitetet på Vestlandet blir: University of Western Norway

Kortnavn og domenenavn for Universitetet på Vestlandet blir: Univest (univest.no)

Kortnavnet skal kunne brukes der det fulle navnet tar for mye plass og i dagligtale, som at Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet ofte forkortes til bare UiT.

Univest var også på listen som et av de mest populære forslagene da HVL skulle velge universitetsnavn. Nå har det dukket opp igjen.

Mer moderne enn et akronym

I styrepapirene argumenteres det for at kortnavnet er viktig i profilering av universitetet utad. «Ønsker vi å framstå som et tradisjonelt universitet og spille på nærhet til de eldste institusjonene i sektoren, er det nærliggende å velge et akronym. Ønsker vi å skille oss litt ut fra disse og framstå som mer moderne, bør vi kanskje ikke velge et akronym.»

Aktuelle akronymer er UpV, som er bygget over samme lest som UiB og andre tradisjonelle universitetsforkortelser, eller UVL som bygger videre på HVL. Styrepapirene argumenterer for et nytt navn: «UVL spiller på en nasjonal og tradisjonell sektortradisjon, plasserer oss trygt i mengden av norske universitet og er et «korrekt» akademisk valg. Univest er noe mer moderne, spiller på det fonetiske, er lettere å lese og huske, og vil bidra til at vi lettere skiller oss ut, f.eks. i en opplisting av norske universitet.»

Språkrådet mener navnet kan brukes

«De to forslaga til kortnavn (og domene) har hver sine styrker. UVL er et trygt valg som mange vil assosiere med vårt nåværende kortnavn. Høgskolen har vært tydelig på at vi ønsker å bli et annet universitet enn de tradisjonelle universitetene, med vår innretting mot arbeidsliv og profesjoner. I et slikt perspektiv, er argumentene for å velge nyskapningen Univest gode», er rektor Gunnar Yttris vurdering ifølge sakspapirene.

Språkrådet ser innvendinger mot Univest, og mener at både UVL og UpV er gode forslag, men skriver også at Univest «fell lett i munnen og vil truleg bli mykje brukt».

Image-text:

NYSKAPING: - Høgskolen har vært tydelig på at vi ønsker å bli et annet universitet enn de tradisjonelle universitetene, skriver Gunnar Yttri. Foto: Eivind Senneset/HVL.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Språkrådet har bedt Kunnskapsdepartementet ta grep mot seks universiteter og to høyskoler.
Forskerforum 27.09.2023
Den britiske universitetsfagforeningen varslet streik ved 140 universiteter denne uken. Men bare 47 universiteter deltar. Image-text: Ansatte ved Durham University streiker i dag, 26. september. Arkivfoto: Shutterstock
Forskerforum 26.09.2023
Filosofiprofessor Ole Martin Moen var flere år ved Blindern, men det var først da han kom til Universitetet i Oxford han fikk følelsen av å bli tatt inn i varmen.
Forskerforum 26.09.2023
Kritikk av den naturvitenskapelige logikken ender opp med å selv bruke samme språk og logikk.
Forskerforum 26.09.2023
Litt etter litt har president Daniel Ortega sikret seg full kontroll. I august stengte staten toppuniversitetet UCA.
Forskerforum 22.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt