AddToAny

Gud er i logistikken

Gud er i logistikken
Etter mange års utredninger om tomtevalg og grad av samlokalisering har Politiet fått sitt nasjonale beredskapssenter på Taraldrud utenfor Oslo. Bevaring av eksisterende trær, tilpasning av volumene til tomtens helning og bruk av bestandige materialer som tegl har gitt det plasskrevende programmet et sympatisk uttrykk.
Politiets nasjonale beredskapssenter samlokaliserer flere av Politiets spesialiserte avdelinger. Senteret huser i dag beredskapstroppen, bombegruppen, krise- og gisselforhandlere og Politiets helikoptertjeneste. Dette utgjør en viktig samfunnstjeneste de fleste av oss heldigvis sjeldent eller aldri forholder oss til, som er ukjent og litt spennende, men helst ikke i eget nabolag. Det er en arbeidsplass som har et spesielt og variert romprogram som krever en svært god logistikk. Den viktigste oppgaven i prosjektet har vært å organisere store og små volum til en velfungerende maskin, fordelt over et stort område. Bygningsmassen er på 34.000 m2, og derfor vanskelig å gå i detalj i. Det er innhold som er utformet etter spesifikke funksjonsbeskrivelser som er interessant å se, som for eksempel overvåkingsrom med enveis glass mot hunder som trenes i luktmarkering. Men det er hovedbygningen som er gitt materialer og utforming med arkitektoniske kvaliteter utover god logistikk.

Staten utreder. Et samlet beredskapssenter gir bedre samhandling og reduserer utrykningstiden til politiet. Programmet er plasskrevende, med store volum og til tider støyende aktivitet som gjør folk skeptiske til naboskapet. Som andre store, felles institusjoner er det en fordel med sentral plassering for institusjonen, men ikke nødvendigvis for bymiljøet rundt. For Politiets nasjonale beredskapssenter har denne problemstillingen bidratt til en langvarig diskusjon om tomtevalg. Den lange og til dels tunge historien startet for over 20 år siden, da Politiets nye helikopter ble plassert midlertidig på Gardermoen, langt fra beredskapstroppen det potensielt skulle frakte. I 2007 ble samlokalisering av helikopterbase og beredskapstropp besluttet, og skisseprosjekt for et senter på Alnabru ble utarbeidet med mål om ferdigstillelse innen tre år. Tre år senere var prosjektet fremdeles til behandling i Justisdepartementet. Behovet for samlokalisering ble smertelig aktuelt 22. juli 2011. I etterkant påpekte Gjørv-kommisjonen at et felles beredskapssenter var nødvendig, og utredning av nye tomter ble igangsatt.
I alt 17 tomter ble vurde
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektur N

En tungvektskamp mellom Niels Torp og Snøhetta. Astrup Fearnley som ifølge Thomas Thiis-Evensen landet «elegant som en svane». Og et bygningskonsept der Norges arkitektelite tegnet et hus hver.
Arkitektur N 17.12.2021
Parametric Timber Detailing. A parametric toolkit customized for detailing fabrication-ready timber structures
Arkitektur N 17.12.2021
I 2004 ledet Tone Lindheim juryen for den internasjonale konkurransen om Fjordbyens uterom. Sytten år senere evaluerer hun resultatene av en av Norges mest ambisiøse satsninger på landskapsarkitektur.
Arkitektur N 17.12.2021
I nesten fem tiår har arkitektene i danske Tegnestuen Vandkunsten vært pionerer for sosial bærekraft - trofaste forkjempere for fellesskapet, nabolaget, delingsløsninger og inkludering. Nå har de tegnet noen av Oslos dyreste boliger.
Arkitektur N 17.12.2021
Arkitektur N 17.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt