AddToAny

GRILL MED GOD SAMVITTIGHET

For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.
Det er Vitenskapskomiteen for mat og miljø som har levert rapporten «Vurdering av helserisiko ved grillet mat». Forrige gang en slik vurdering ble gjort, var i 2007. Siden den gang har både grillsesongen blitt lengre, utvalget av griller har økt betrakelig og det samme har utvalget av grillmat.
Hovedbudskapet i rapporten er at det ved grilling kan dannes flere helseskadelige stoffer enn ved steking i panne. Risikoen er knyttet til om man griller maten hardt, på høy varme og/eller på bål. Da kan inntak av grillmat være til bekymring. Avstanden til varmekilden, hvor tidlig man legger på maten og type brensel påvirker dannelsen av skadelige stoffer. Det er hovedkonklusjonen i VKMs vurdering av helserisiko ved inntak av grillet mat.

HELSESKADELIGE STOFFER
Grilling er en vanlig måte å tilberede mat på her i landet. Det har lenge vært kjent at varmebehandling som grilling og steking kan gi opphav til uønskede, helseskadelige forbindelser i maten, såkalte prosessfremkalte stoffer. For å kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukere og andre som omsetter eller frambyr grillet mat, har Mattilsynet bedt VKM om oppdatert kunnskap. Det Mattilsynet ønsket kunnskap om var blant annet hvordan dannelse av slike prosessfremkalte stoffer skjer i ulike matvarer
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er en tidsreise, sier Kenn Bo Larsen. Avdelingslederen i Vestre Toten kommune har tatt med seg kollegene inn i nytt kjøkken og vaskeri - etter år med politisk krangel.
Kjøkkenskriveren 24.06.2024
Når kvikksølvet i gradestokken kryper oppover, øker også lysten på noe lett og lyst i glasset. Vinmonopolet ser en trend hvor såkalt «rødt og mørkt» taper i kampen mot hvitvin, musserende og alkoholsvake alternativer som sider og øl - også uavhengig av klimaet.
Kjøkkenskriveren 24.06.2024
Det er mye å ta høyde for når kommunen skal bygge nytt eller renovere et kjøkken som har gått ut på dato. Første bud er at de som faktisk har kjøkkenet som arbeidsplass blir involvert i prosessen helt fra start.
Kjøkkenskriveren 24.06.2024
Bransjerådet for Storkjøkkenleverandører bekrefter oppfatningen om at det har vært høy aktivitet i offentlig, kommunal og fylkeskommunal
Kjøkkenskriveren 24.06.2024
Lærebedrifter og opplæringskontor har i lang tid samarbeidet om opplæring. Det kan de fortsette med, slår forskriften til ny opplæringslov fast.
Kjøkkenskriveren 24.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt