Kjøkkenskriveren
29.04.2024
For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.For de aller fleste er det lav helserisko knyttet til å spise mat som er grillet. Likevel bør vi ha et bevisst forhold til hvordan vi griller, viser ny rapport.
Det er Vitenskapskomiteen for mat og miljø som har levert rapporten «Vurdering av helserisiko ved grillet mat». Forrige gang en slik vurdering ble gjort, var i 2007. Siden den gang har både grillsesongen blitt lengre, utvalget av griller har økt betrakelig og det samme har utvalget av grillmat.
Hovedbudskapet i rapporten er at det ved grilling kan dannes flere helseskadelige stoffer enn ved steking i panne. Risikoen er knyttet til om man griller maten hardt, på høy varme og/eller på bål. Da kan inntak av grillmat være til bekymring. Avstanden til varmekilden, hvor tidlig man legger på maten og type brensel påvirker dannelsen av skadelige stoffer. Det er hovedkonklusjonen i VKMs vurdering av helserisiko ved inntak av grillet mat.
HELSESKADELIGE STOFFER
Grilling er en vanlig måte å tilberede mat på her i landet. Det har lenge vært kjent at varmebehandling som grilling og steking kan gi opphav til uønskede, helseskadelige forbindelser i maten, såkalte prosessfremkalte stoffer. For å kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukere og andre som omsetter eller frambyr grillet mat, har Mattilsynet bedt VKM om oppdatert kunnskap. Det Mattilsynet ønsket kunnskap om var blant annet hvordan dannelse av slike prosessfremkalte stoffer skjer i ulike matvarer
Gå til medietHovedbudskapet i rapporten er at det ved grilling kan dannes flere helseskadelige stoffer enn ved steking i panne. Risikoen er knyttet til om man griller maten hardt, på høy varme og/eller på bål. Da kan inntak av grillmat være til bekymring. Avstanden til varmekilden, hvor tidlig man legger på maten og type brensel påvirker dannelsen av skadelige stoffer. Det er hovedkonklusjonen i VKMs vurdering av helserisiko ved inntak av grillet mat.
HELSESKADELIGE STOFFER
Grilling er en vanlig måte å tilberede mat på her i landet. Det har lenge vært kjent at varmebehandling som grilling og steking kan gi opphav til uønskede, helseskadelige forbindelser i maten, såkalte prosessfremkalte stoffer. For å kunne gi aktuelle og relevante råd til forbrukere og andre som omsetter eller frambyr grillet mat, har Mattilsynet bedt VKM om oppdatert kunnskap. Det Mattilsynet ønsket kunnskap om var blant annet hvordan dannelse av slike prosessfremkalte stoffer skjer i ulike matvarer