AddToAny

Grønt - og gIitrende!

HVA VIL DET SI å leve et grønt liv i Norge i dag?
De fleste av oss som er opptatt av ren og økologisk mat vet hva vi skal se etter når det kommer til kvalitet og trygghet i matbutikken. Ø-merket sikrer oss at varene vi kjøper er produsert uten kjemisk-syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel og med bedre dyrevelferd.
Men hva med klær, rengjøringsmidler, kosmetikk eller byggevarer? Hvordan navigerer vi der?
Det kan kreve både tid og kompetanse å finne svar. Se for eksempel på EUs kosmetikkregelverk, som krever bruk av et helt eget nomenklatur på innholdsfortegnelsen, kalt INCI. Her gjelder latinske navn fremfor norske. Det er ikke lov til å skrive «fri for» om stoffer som er tillatt å bruke. Kunder som ønsker å kutte ut stoffer de mistenker å være helseskadelige, må altså finlese ingredienslisten - produsenten kan ikke skrive «parabenfri», for eksempel, siden visse parabener fortsatt er tillatt.
Debio tilbyr ikke lenger sertifisering av kosmetikk. Med streng praktisering av INCI, slik myndighetene nå legger opp til, blir det ikke da vanskeligere for forbrukeren å ta informerte valg? Det mener i alle fall den økologiske kosmetikkprodusenten Renate Lunde bak merket Vossabia.
- Det blir veldig feil, for forbrukerne forstår ikke dette. Når jeg ikke lenger skriver «fri for» så ser det ut som om jeg har puttet noe nytt i produktet. Og så får jeg sinte tilbakemeldinger, sier Lunde til Ren Mat i artikkelen du finner på side 20. Her får du også vite hva Mattilsynet svarer om problemstillingen.
DE ULIKE MERKEORDNINGENE er noe du som forbruker må forholde deg til når du skal kjøpe varer og tjenester. Bare innenfor økologiske produkter er det svært mange. Både fordi de fleste land har sin egen økologiske sertifisering, og fordi forskjellige organisasjoner har gått sammen for å skape egne merker innenfor enkeltkategorier - som kosmetikk.
Å ta gode valg basert på merkeordninger krever både interesse, kompetanse o
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt