AddToAny

Gigantoverskudd er ikke nok, fabrikken legges ned

Gigantoverskudd er ikke nok, fabrikken legges ned
I år er det 50 år siden Elkos fabrikk på Åmot i Buskerud åpnet. Jubileumspresangen fra det internasjonale storkonsernet Schneider Electric er å legge ned fabrikken.
ÅMOT: Eva Sæther rygger bilen på plass på parkeringsplassen utenfor fabrikkbygningen. Det er lyst som bare en nordisk sommermorgen kan være. Lyden av Kygos låt «Stole the show» blir brått borte da hun skrur av motoren. Datoen er 16. juni 2020. Klokka er kvart på seks.
Etter at datteren flyttet hjemmefra synes hun det er godt å komme tidlig på jobben. Selv om fleksitida ikke starter før klokka seks, liker Eva å være tidlig ute. Kommer du tidlig, kan du gå tidlig. Det er deilig å kunne gå fra jobben klokka to.

ET HELT LIV PÅ ELKO
Men Eva har en urolig følelse i kroppen. Elko har vært en god arbeidsplass. Nå har hun passert 60 år. Det er et helt liv mellom første gang hun gikk inn døra på fabrikken i Hokksund som 18-åring og denne lyse sommermorgenen. Da en kollega fortalte at han hadde jobbet på fabrikken i fem år, hadde reaksjonen vært spontan: «Så lenge!»
I dag faller avgjørelsen. Og Eva er urolig, for hun vet at i dag er det styremøte i bedriften som skal avgjøre om arbeidsplassen for henne og over 80 kolleger på Åmot i Modum, skal fortsette å produsere brytere og stikkontakter, eller legges ned.
Eva går opp i fabrikken og starter maskinen. Hun styrer maskinen som produserer enkle stikkontakter. De fleste stikkontakter som produseres, er doble med to uttak, men noen steder er det penest med en enkel stikkontakt. Det er disse hun produserer.

NÆRMEST ENERÅDENDE
Nå er det ikke slik at hun bare kan denne maskinen. Elko-fabrikken produserer både brytere, stikkontakter og koblingsbokser. De aller fleste arbeiderne kan betjene alle maskinene. I 1. etasje foregår det også manuell montasje og pakking. I samme bygg ligger det store lageret som leverer elektroprodukter til hele det norske markedet og Sverige.
En del av de enkleste pakkeoppgavene er satt ut til arbeidsmarkedsbedrifter. Der jobber de som har begrensa valgmuligheter i arbeidsmarkedet.
Når Eva er på besøk hos folk, kaster hun ofte et blikk på hva slags brytere og stikkontakter de har. Som regel kan hun slå fast at dette er produkter som er produsert på hennes fabrikk. Elko har nesten vært enerådende på markedet for stikkontakter og brytere i Norge siden Norwesco ble nedlagt i oktober 2001.
Den enestående markedsposisjonen gjør også at styreformann i Elko, Karoline Nystrøm, har solide tall å vise til overfor konsernledelsen i Schneider Electric. Overskuddene som har vært overført til hovedkontorene i Paris og Hongkong har i gjennomsnitt vært over 100 millioner kroner hvert år siden Schneider Electric kastet sine øyne på det nordiske markedet for installasjonsmateriell i slutten av 90-tallet.

BLI MED PÅ LAGET!
Schneider Electric er et verdensomspennende elektrokonsern. På nettsidene skriver de at de har 135.000 ansatte, og de har en oppfordring:
«Join us». Bli med på laget til Schneider Electric.
Det er ingenting de 85 ansatte på Åmot ønsker mer.
Schneider Electric har virksomheter i over 100 land. Det er børsnotert på Paris-børsen. Inntektene i 2019 var på i underkant av 300 milliarder norske kroner. De to største eierne er amerikanske investeringsfond. Den tredje største eieren er oss. Oljefondet eier aksjer for 13,2 milliarder kroner i Schneider Electric, 2,5 prosent av
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Magasinet for fagorganiserte

Alle industriarbeidere får minst 7 kroner mer i timen, og lavtlønte 3,50 i tillegg etter at Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige. Ramma for oppgjøret er 5,2 prosent.
Det er flott at Hongkong-konvensjonen endelig er vedtatt, mener Fellesforbundets Mohammad Afzal: - Men nå gjelder det å følge med på at den blir fulgt opp.
- Det er opp til oss lokalt å sørge for at lønnsoppgjøret ender med et godt resultat, sier klubbleder Stian Sagvold på Aker Solutions Verdal.
Operatører i industrien skal lett kunne ta spesialsydde moduler som øker kompetansen. Staten blir med på spleiselaget.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt