AddToAny

Geopolitikk i matfatet

Det som skjer nå er en påminnelse om at mat fremdeles handler om makt og innflytelse.
Dette er et debattinnlegg. Meninger i teksten er skribentens egne.

Førsteamanuensis ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU)

Matsikkerhet har aldri stått høyere på den internasjonale agendaen enn nå, og den internasjonale matsikkerhetssituasjonen har store konsekvenser for oss alle.

Krigen i matfatet

Det vakte oppmerksomhet da Kinas president Xi Jinping på G20 møtet på Bali advarte mot å bruke mat og energi som våpen.

Det ble tolket som et stikk til Russland som med sin krig mot Ukraina og stadige trusler om å trekke seg fra avtalen om fritt leide for kornskipene over Svartehavet skaper stor usikkerhet og ødeleggelse også utenfor områdene som er direkte rammet av krigen.

Den strategiske rollen tilgang til jord og korn spiller for Putins regime har vært lite tematisert. Faktum er at Russland over det siste tiåret har bygget seg opp som den suverent største eksportøren av hvete i verden. Dette er en stor kilde til kapital (elleve milliarder amerikanske do

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Ukraina-krigen får naturlig nok oppmerksomhet og det mobiliseres rekordstore summer for å hjelpe den krigsherjede befolkningen. Samtidig pågår det mange andre kriser i verden hvor de humanitære behovene er store. Her er noen av dem.
Bistandsaktuelt 28.01.2023
Jeg er glad for at kontantbistand nå debatteres i Bistandsaktuelt. Men ikke alle svarene fra Erlend Magnussen Fleisje og Haakon Gjerløw på innvendingene mine, støttes av forskningen.
Bistandsaktuelt 27.01.2023
Midt oppe i den ukrainske tragedien finnes det også lyspunkter - i frivillighet, solidaritet og nestekjærlighet som blir vist overfor de fordrevne fra krigen.
Bistandsaktuelt 27.01.2023
Det siste året har voldsspiralen i Mali skrudd seg til enda et hakk, og det er sannsynlig at situasjonen nå er blitt irreversibel.
Bistandsaktuelt 27.01.2023
Den danske regjeringen bekrefter nå at landets kontroversielle plan om å tvangssende tusener av asylsøkere til Rwanda er satt på pause.
Bistandsaktuelt 26.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt