AddToAny

Gamle bibliotek blir som nye

Gamle bibliotek blir som nye
Det er de nye bibliotekene som får oppmerksomhet. For kort tid siden var det Tromsø, Lørenskog, Vennesla og Nesodden. I fjor var det Molde og Bodø. Bibliotekarer og journalister stiller samme spørsmål: Hva er nytt og spektakulært?
Er det plass til events og opplevelser? Kanskje kommer turen også til Nye Deichman en gang? I mellomtiden må de fleste nøye seg med å bruke de gamle bygningene på nye måter. To av de nominerte til Årets bibliotek utmerker seg: Bergen Offentlige Bibliotek fremstår som nytt i en fredet bygning fra 1917. Realfagsbiblioteket i Oslo er også nyskapt i en bygning fra 1966. Vi har valgt å se nærmere på folkebiblioteket i Tønsberg (bildet) som i likhet med andre må finne løsningene innenfor gamle vegger.

Er Tønsberg og Nøtterøy bibliotek det eneste folkebiblioteket som er åpnet av Hans Majestet Kongen? Det var da også et helt spesielt signalbygg da det ble tatt i bruk vinteren 1992. Arkitektene ville realisere store visjoner i glass og stål. Søylene som holder konstruksjonen oppe, er utformet som kunnskapens trær. Under trekronene er det ekte ruiner fra St. Olavs kloster fra 1100-tallet. Utgravningene ligger fortsatt i den nederste av bygningens tre etasjer. Det blir flott arkitektur, men grunnen er fredet, og Riksantikvaren bestemmer.

Planleggingen startet på 1980-tallet. Ordføreren gikk i spissen for byggekomiteen. Nabokommunen Nøtterøy og fylkeskommunen ble med. Det ble satset stort, biblioteket var et ledd i byutviklingen. Det ble avholdt arkitektkonkurranse, tomten var sentral og gågatenettet førte rett til biblioteket. Tønsberg hadde ganske kummerlige biblioteklokaler, derfor var det store forventninger til det nye biblioteket. Det ble suksess og norgesrekord i bibliotekbesøk.

Det har snart gått et kvart århundre siden den kongelige start. I vintermørket lyser det bak de store glassflatene. Biblioteket er fortsatt innbydende som et eventyrslott. Men innholdet er ikke som før. I bibliotekets logo står det nå: Litteraturhusbibliotek. Huset ble bygget for utlån, først og fremst av bøker som den gang var selve hovedaktiviteten. Nå er dette endret. I løpet av 2015 bokførte biblioteket mer enn 500 forskjellige arrangementer. Listen omfatter alt fra store konferanser til enklere opplegg som lesesirkler, bokprat, leksehjelp og språkkafe.

Flaggskipet Tønsberg rigges for nye oppgaver

Folkebiblioteket i Tønsberg står fortsatt som et solid monument. Det har gått 25 år siden bygningen ble planlagt, og i dag stilles det helt andre krav til bruk og funksjoner. Dette betyr at personalet stadig må utfordre de fysiske rammene som huset gir. Men biblioteksjef Ton

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

For 16. år på rad gir Fritt ord tilskudd til litteraturformidling i bibliotek. 76 bibliotek søkte, og 40 av dem får støtte til arrangementer om norsk sakprosa.
Bok og bibliotek 21.09.2023
Norsk Bibliotekforening blir ikkje med på den internasjonale bibliotekkongressen til neste år, og oppmodar andre norske medlemer til også å droppa deltaking.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Fra og med 2026 bevilger regjeringen i nabolandet vårt til 433 millioner SEK per år for å sikre at alle elever har tilgang til bemannede skolebibliotek.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Første episode i sesong tre av Podkasten Bok & bibliotek er ein scenesamtale frå Kulturytring 2023 om kvardagsmakt i bibliotek, arkiv og museum.
Bok og bibliotek 15.09.2023
Kunst, herunder litteratur, skal ikke være nyttig. Kunsten skal være grenseoverskridende, rebelsk, frigjørende, oppskakende. På sitt beste tar den fra deg nattesøvnen.
Bok og bibliotek 05.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt