Markene under Kårstø ble tidligere brukt til landbruksproduksjon. I dag har området fått et tydelig industrielt uttrykk. På fjorden regjerer sterke bølgekrefter og sørger for et landskap som aldri hviler. På land er det olje- og gassgiganten Equinor som står for arbeidsaktiviteten - som i likhet med havet, preges av konstant bevegelse.
Hva har prosessanlegget på Kårstø med fysioterapi å gjøre, tenker du kanskje? Ganske mye, skal det vise seg.
Arbeidstittel: ergonom
Behovet for en kontinuerlig drift på Kårstøanlegget sysselsetter rundt 700 menn og kvinner. Arbeidsstokken inkluderer drifts- og vedlikeholdspersonell, som mekanikere, automatikere og elektrikere. Prosjektarbeidere, utviklere, ingeniører, økonomer, HMS-personell og en bedriftsledelse.
I tillegg finner vi en egen helse- og arbeidsmiljøavdeling på anlegget. I motsetning til flere andre store selskap, som leier inn eksterne bedriftshelsetjenester, har Equinor ansatt sine egne til å drifte denne avdelingen. I bedriftens «helseteam» jobber fysioterapeut Kjellrun Johanna Eik. Hennes arbeidstittel: ergonom.
Som ergonom jobber Eik med ergonomi, helse og arbeidsmiljø, med «H-en» i HMS. Teamet hennes har mange ulike arbeidsoppgaver på anlegget.
- Den viktigste er å ivareta alle de ulike yrkesgruppenes arbeidsaktiviteter, forklarer Eik.
For teamet handler dette aller mest om helsefremming - og om å forebygge arbeidsrelatert skade og sykdom.
- Bedriftens mål er at alle som jobber her skal være like friske når de forlater arbeidsplassen, som da de kom.
Møt teamet
Eik har tatt imot oss ved hovedinngangen til anlegget og låst oss inn forbi resepsjonen i hovedbygget, som ligner et hvilket som helst annet næringsbygg. Vi har fått utdelt hvert vårt gjestekort sammen med en streng beskjed om å holde oss i nærheten av verten vår til enhver tid.
- Det er jeg som har ansvaret for dere så lenge dere er på anlegget, sier Eik og leder oss videre innover i korridoren.
Hun taster koden sin igjen, og låser oss inn i en ny avdeling, i nok en avgrensa sone.
- Velkommen, det er her vi i helseteamet holder til!
Teamet hun referer til består, utover henne selv, av en yrkeshygieniker, en lege og to sykepleiere. Kontorene deres ligger på rekke nedover gangen, og i enden finnes et lite møterom. Det er ingen behandlingsbenker å se. Utover det obligatoriske skjelettet, som står litt bortgjemt i et hjørne på Eik sitt kontor, er det lite som avslører at det er her helseteamet hører til.
- Vi har et eget undersøkelsesrom til bruk for arbeidsrelaterte skader eller lovpålagte risikobaserte helseundersøkelser, oppklarer Eik.
En klinisk fysioterapeutisk undersøkelse utfører hun bare en sjelde