AddToAny

FUSJON GA ORGANISASJONSSUKSESS

Fusjonen mellom HTF og SIF er en svensk fagforeningssuksess. Med en tydelig stemme og satsing på verving har Unionen fått en sterk posisjon som Sveriges største fagforbund.
STOCKHOLM: Tjänstemannaförbundet HTF og SIF (Svenska industritjänsemannaförbundet) var to tradisjonsrike svenske fagforeninger. HTF organiserte ansatte i handelen, mens SIF organiserte ansatte i industrien. Felles var at begge organiserte det svenskene kaller tjänstemenn - det vil si kontoransatte i sine bransjer.
Men etter hvert som arbeidslivet og forretningslivet endret seg, så de at grensedragningene mellom industri og handel ble stadig mer utydelige. De havnet i diskusjoner om hvem som skulle organisere hvem, og det ble situasjoner der man konkurrerte om de samme medlemmene. Det ble tariffavtale mot tariffavtale.
- Forbundene pratet med hverandre for å finne ut hvordan vi skulle håndtere denne utfordringen. For det var ikke bra hvis vi skulle bruke mange ressurser på å konkurrere med hverandre, sier Leif Nicklagård, forbundssekretær i Unionen. Løsningen ble en sammenslåing. Vedtakene ble fattet i 2007 og i januar 2008 var den sameslåtte fagforeningen Unionen et faktum.
JOBBET MED KULTURFORSKJELLER
Det var to organisasjoner med aner tilbake til trettitallet som ble slått sammen. Da sitter det mye kultur i veggene.
- Vi jobbet mye med kulturene før sammenslåingen. Vi var nøye med å si at vi ikke bare skal bygge noe nytt, vi skulle ta vare på det som var bra også. Derfor innførte vi et tredelsprinspipp, der en tredel skull
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

Redaksjonen i Finansfokus tar nå sommerferie og neste publisering blir mandag 17. august. Ta godt vare på hverandre og riktig god sommer!
Finansfokus 28.06.2020
Kristine Lund i Gjensidige har opplevd mye spennende og sier som regel alltid ja til en utfordring, selv om det innebærer å ta noen skritt utenfor komfortsonen.
Finansfokus 26.06.2020
Spare B ank 1 Midt-Norge (SMN) bruker t re millioner kroner p å å subsidiere sommerjobbe r til u ngdom. Det er en del av bankens koronadugnad.
Finansfokus 25.06.2020
Koronasituasjonen tvang Finanstilsynet til å avlyse et planlagt seminar 24. april om klimarisiko. Samme dag kom oppdraget fra Finansdepartementet om å få på plass i norsk lov EUs forordninger om klimatiltak i finanssektoren.
Finansfokus 24.06.2020
MyMonii lanserer et nytt betalingskort til en glemt kundegruppe: de unge mellom 13 og 18 år som er store nok til å handle i et kontantløst samfunn, men for unge til å ha sine egne digitale penger.
Finansfokus 22.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt