AddToAny

Frivilligheten frykter ny lov: - Fast ansettelse er ikke forsvarlig

Korpsene reagerer på Creos jubel for ny arbeidsmiljølov, og mener at rekrutteringen kan bli vanskeligere. - Det er en villfarelse at det er valgfritt med dagens lov, svarer Creo.
- Vi er usikre på om Creo egentlig har grunn til å juble over dette lovforslaget, sier generalsekretær Kjersti Tubaas i Norges musikkorps forbund (NMF)

I sitt høringsinnspill til Prop. 14 L skrev Creo blant annet:

«Vi er svært glade for at regjeringen vil stramme inn på muligheten til å omgå arbeidsgiveransvaret og sikre at den som i realiteten bestemmer hvordan arbeidet skal utføres, har rettigheter og plikter som arbeidsgiver, blant annet ved å endre arbeidsmiljøloven.»

I likhet med Creo, og en rekke andre fagforeninger, er NMF enige i at intensjonen med forslaget til en ny arbeidsmiljølov er god. De er også for at dirigenter og inspisienter skal ha gode arbeidsforhold.

Også kulturminister Anette Trettebergstuen sa at loven vil styrke kulturarbeideres rettigheter da hun og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen snakket med Dagsavisen om lovforslaget.

- Men i og med at frivilligheten ikke er en gang er omtalt i lovforslaget gjør at vi frykter forslaget vil virke mot sin hensikt, sier Tubaas.

- Vi spør oss om frivilligheten er tenkt på i forslaget. Er de juridiske, økonomiske og personlige belastningene på den enkelte styreleder som forslaget innebærer konsekvensutredet på en god måte?

Foreldredrevet

Det frivillige feltet, som korpsene er en del av, er driftet av folk som i all hovedsak tar på seg verv. For korpsene sin del vil det som oftest si foreldre til barn som spiller i skolekorps.

- Disse har verv i et eller to år. I noen få tilfeller, og i voksenkorpsene har ledelsen, som da gjerne er musikere selv, kanskje sine verv i noe lengre tid. Vi er avhengig av dem, det er de som starter, holder ved like eller nedlegger korps, sier Tubaas.

- Skal vi ha korps - og alle de mange arbeidsplassene disse fører med seg - er vi helt avhengig av å ha disse frivillige. Det å tvinge på dem et arbeidsgiveransvar, med de juridiske og økonomiske konsekvensene det kan få på et personlig plan tror vi at det vil føre til vansker med å verve frivillige fremover.

Frykter færre frivillige

Frykten er at det skal bli færre frivillige, og dermed færre korps rundt om i landet. Noe som igjen vil føre til at færre profesjonelle dirigenter og instruktører får jobb, og tilbudet til barn- og ungdom blir dårligere.

- Frivillighete

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Uken som gikk: Millan Persdotter Persson startet oppropet for å bevare teatervitenskapstudiet ved UiB. En potensielt skjebnesvanger avgjørelse har blitt utsatt.
Kontekst 22.03.2023
- Jeg er stadig på jakt etter å finne på nye ting. published | author Redaksjonen Musiker, komponist og produsent Frode Fjellheim blir tildelt Musikkforleggernes Ærespris for 2023, skriver NTB.
Kontekst 21.03.2023
- I dagens situasjon sliter vi med å få gjort jobben vår, sier lysdesigner.
Kontekst 21.03.2023
- Voksne over femti gjenoppdaget gleden ved å være hjemme. Dette må vi kjempe imot.
Kontekst 20.03.2023
Myten om en selv kan slå sprekker når vi blir forhindret fra å praktisere, skriver Jo Fougner Skaansar.
Kontekst 16.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt